ΚεντρικήΥγεία

Καθημερινή λήψη πολυβιταμινών: Έχουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία;

26/6/2022

Όσοι παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών ωστόσο, με την ελπίδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου, απλά σπαταλούν χρόνο και χρήμα, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η παλιά συμβουλή για την πρόσληψη των βιταμινών μέσω μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, είναι απολύτως βάσιμη.

Οι Βρετανοί ξοδεύουν 430 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο σε συμπληρώματα βιταμινών. Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια Βρετανοί λαμβάνουν καθημερινά κάποια μορφή συμπληρώματος.

Οι πολυβιταμινούχες κάψουλες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς καθώς περιέχουν ένα μείγμα από περίπου 12 βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει υγιές.

Η Ένωση Κατασκευαστών Υγιεινών Τροφών, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία συμπληρωμάτων, υποστηρίζει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσω της διατροφής τους.

Ελάχιστα είναι ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η λήψη πολυβιταμινών σε μορφή δισκίου προλαμβάνει κάποιες παθήσεις.

Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, υπογράφουν την τελευταία μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 21.442 άνδρες και γυναίκες γύρω στα 60 για μια περίοδο πέντε ετών, δίνοντας στους μισούς από αυτούς πολυβιταμίνες και στους υπόλοιπους εικονικό χάπι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» για τη χρήση πολυβιταμινών για τη θεραπεία του καρκίνου ή της καρδιακής νόσου.

Γι’ αυτό συμβουλεύουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να ψάχνουν για ένα «μαγικό συνδυασμό χαπιών» για να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι οι έγκυες μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη βιταμινών όπως το φολικό οξύ που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που έχουν έλλειψη σε κάποιες βιταμίνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πάτρα-“Φροντίζω”: Ξεκινά Η Βοηθητική Δράση Κατ’ Οίκον Σε Άτομα Με Άνοια Ή Ήπια Νοητική Διαταραχή

xristiana

ΤΙΜΗΤΙΚΗ βραδιά σε ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ Συλλόγων

xristiana

Γονιμότητα: Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Κάνε αυτά τα πέντε πράγματα

xristiana