Κεντρική

Son Doong Cave

Χωμένο βαθιά μέσα στις απομακρυσμένες ζούγκλες του εθνικού πάρκου Phong Nha-Ke Bang του κεντρικού Βιετνάμ, βρίσκεται το τεράστιο σπήλαιο Son Doong. . Με πλάτος 200 μ., βάθος 150 μ. και μήκος 9 χλμ περίπου και με σπηλιές μεγάλες σαν δρόμους μεγαλούπολης, είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Με το σημερινό της doodle η Google γιορτάζει αυτό το κολοσσιαίο σπήλαιο, το οποίο ανακαλύφθηκε επισήμως σαν σήμερα το 2009.

Οι ειδικοί γεωλόγοι εκτιμούν ότι το σπήλαιο Son Doong (στα Βιετναμικά σημαίνει «Ορεινός Ποταμός») σχηματίστηκε πριν από δύο έως πέντε εκατομμύρια χρόνια και η ανακάλυψή του ήταν εντελώς τυχαία, όταν το 1990 ένας ντόπιος αγρότης με το όνομα Ho Khanh σκόνταψε στην τεράστια είσοδό του. Το σπήλαιο παρέμεινε ανέγγιχτο μέχρι το 2008, όταν ο Khanh συνέχισε τα βήματά του στο ομιχλώδες άνοιγμά του και μέχρι το 2009, όταν ανέλαβαν δράση ένα ζευγάρι βρετανών σπηλαιολόγων, ο Χάουαρντ και η Ντεμπ Λίμπερτ. Οι δυο ατρόμητοι σπηλαιολόγοι πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη έρευνα του σπηλαίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Μέσα στους άθικτους εσωτερικούς θαλάμους του Son Doong (αρκετά μεγάλος για να χωρέσει ένα ολόκληρο αστικό συγκρότημα 40όροφων κτιρίων!), οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλούτο γεωλογικών σχηματισμών, όπως των μεγαλύτερων ασβεστολιθικών μαργαριταριών στον κόσμο και του ψηλότερου σταλαγμίτη. Οι γιγάντιες καταβόθρες που βρίσκονται πιο μακριά στα βάθη της σπηλιάς επιτρέπουν στο φως του ήλιου και τη βροχή να θρέψει δύο παρθένα οικοσυστήματα, τα οποία φιλοξενούν ιπτάμενες αλεπούδες, τους μοναδικούς πιθήκους στον κόσμο που ζουν κάτω από τη γη και άσπρα ψάρια. Ένα από αυτά τα τροπικά δάση είναι τόσο απέραντο, που έχει ακόμη και το δικό του τοπικό σύστημα καιρού!

Η εξερεύνηση του σπηλαίου δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά, καθώς το 2019 τρεις βρετανοί δύτες ανακάλυψαν μια υποβρύχια σήραγγα που συνδέει το Son Doong με μια άλλη σπηλιά.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 3/2

xristiana

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Οι Γερμανικές Σπουδές στην Ελλάδα σήμερα – Η νέα γενιά ερευνητριών και ερευνητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε διάλογο»

xristiana

Επίμονη ξηροφθαλμία – Ποια προβλήματα μπορεί να κρύβει

xristiana