ΚεντρικήΥγεία

Παγωμένο νερό: Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία

2/4/2022

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις που έχει το παγωμένο νερό στην υγεία. Πως σχετίζεται με το κρυολόγημα, τις ημικρανίες, την άσκηση και την απώλεια βάρους.

Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Πόσο σημαντική είναι όμως η θερμοκρασία του νερού που πίνουμε; Μήπως το παγωμένο νερό βλάπτει την υγεία αντί να την ωφελεί;

Πολλοί πιστεύουν ότι το παγωμένο νερό είναι επιβλαβές, επειδή προκαλεί δυσπεψία. Άλλοι πιστεύουν πως ο οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερο να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του, όταν πίνουμε παγωμένο νερό. Ανταποκρίνονται άραγε στην πραγματικότητα οι απόψεις αυτές;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να έχουν διερευνήσει αν το παγωμένο νερό βλάπτει την υγεία ή όχι», απαντά ο γαστρεντερολόγος Dr. Brian Weiner, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής του παραρτήματος της Cleveland Clinic στην Φλόριντα. «Το βέβαιο είναι πως όλοι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό. Η θερμοκρασία του νερού, όμως, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς».

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες; Μικρή και παλαιά μελέτη (του 1978) σε 15 εθελοντές είχε δείξει πως η κατανάλωση παγωμένου νερού προκαλεί πάχυνση στα ρινικά εκκρίματα και δυσχεραίνει την αποβολή τους από την αναπνευστική οδό.

Αντιθέτως, μια ζεστή σούπα και το ζεστό νερό διευκολύνουν την αναπνοή. Ίσως γι’ αυτό, λοιπόν, νιώθουμε καλύτερα πίνοντας ζεστά ροφήματα όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη.

Άλλη μελέτη, του 2001, έδειξε ότι το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλεί ημικρανικές κρίσεις στα άτομα που ήδη υποφέρουν από ημικρανία.

Επιπλέον, το 2012 ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πόνος που προκαλεί η αχαλασία του οισοφάγου μπορεί να επιδεινωθεί από την κατανάλωση παγωμένου νερού. Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μία σπάνια κατάσταση, που μειώνει την ικανότητα του σώματος να ωθεί το φαγητό μέσω του οισοφάγου προς το στομάχι. Η ίδια μελέτη έδειξε πως τα ζεστά ροφήματα δεν επιδείνωναν την κατάσταση των ασθενών.

Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο το παγωμένο νερό να μην μπορεί να μας δροσίσει τις ημέρες με πολλή ζέστη. Αυτό, όμως, τεκμηριώνεται από προσωπικές μαρτυρίες κι όχι από κάποια επιστημονική μελέτη.

Τα πιθανά οφέλη

Η κατανάλωση παγωμένου νερού, πάντως, έχει μερικά οφέλη. Μελέτη του 2012 έδειξε ότι στη διάρκεια της άσκησης μπορεί να εμποδίσει την υπερθέρμανση του σώματος. Μπορεί επίσης να κάνει την άσκηση πιο αποδοτική. Η επίδραση αυτή πιθανώς οφείλεται στο ότι το παγωμένο νερό βοηθεί τον οργανισμό να διατηρήσει χαμηλότερη την εσωτερική θερμοκρασία του, εκτιμούν οι ερευνητές.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Ο Dr. Weiner είχε διερευνήσει το θέμα πριν από λίγα χρόνια και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως για κάθε 30 γραμμάρια παγωμένου νερού που καταναλώνουμε, ο οργανισμός δαπανά μερικές πρόσθετες θερμίδες για να τα φέρει στη θερμοκρασία του σώματος.

Αντίστοιχα, το 2016 μελέτη σε περισσότερους από 18.000 εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας. Το εύρημα αυτό ίσχυε είτε κάποιος έπινε παγωμένο νερό είτε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.  Η ίδια μελέτη έδειξε πως το νερό κάθε θερμοκρασίας ωφελεί την πέψη και τη διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους.

Οφέλη και κίνδυνοι από το ζεστό νερό

Υπάρχουν επίσης μερικά ευρήματα και για το ζεστό νερό, το οποίο ως φαίνεται:

  • Διευκολύνει την πέψη
  • Συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
  • Βοηθεί τον οργανισμό να αποβάλλει ταχύτερα τις τοξίνες

Ωστόσο έχει βρεθεί και ότι το ζεστό νερό μειώνει το αίσθημα της δίψας. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο τις μέρες με πολλή ζέστη, όταν το σώμα προσπαθεί να δροσιστεί αποβάλλοντας μεγάλες ποσότητες υγρών μέσω της εφίδρωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τι πρέπει να πίνετε, λοιπόν; Παγωμένο νερό ή ζεστό; «Μάλλον είναι κυρίως θέμα προτίμησης», απαντά ο Dr. Weiner. «Εκτός κι αν έχετε κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, οπότε είναι προτιμότερα τα ζεστά ροφήματα για να ανακουφιστούν τα συμπτώματά της. Κατά τα άλλα δεν υπερτερεί σε σημαντικό βαθμό το ζεστό νερό του παγωμένου».

Αν πάντως έχετε την παραμικρή αμφιβολία, προτιμότερο είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών Στην Αγία Παρασκευή

xristiana

7 εύκολοι τρόποι για να μειώσετε το άγχος κατά την επιστροφή στο γραφείο

xristiana

Η εκπαίδευση…

xristiana