ΚεντρικήΥγεία

Ποια είναι τα πέντε συχνότερα ουρολογικά προβλήματα στους άνδρες

22/3/2022

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται μερικά από τα πιο συχνά ουρολογικά προβλήματα στους άνδρες. Τι κίνδυνος υπάρχει με την υπερπλασία του προστάτη που δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως, τι ισχύει για τις ουρολοιμώξεις, πότε πρέπει να αρχίζει το τσεκάπ για τον καρκίνο του προστάτη

Τα ουρολογικά προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα στους άνδρες, η πλειονότητα εκ των οποίων θα εκδηλώσει τουλάχιστον ένα από αυτά στη διάρκεια της ζωής του.

«Τα προβλήματα από το ουροποιητικό σύστημα επηρεάζουν την καθημερινότητα των πασχόντων και μπορεί να τους προκαλέσουν άγχος, φόβο και ανασφάλεια», τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας. «Μπορεί επίσης να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους. Ευτυχώς, όμως, μπορούν να αντιμετωπιστούν, ιδίως όταν γίνονται αντιληπτά εγκαίρως». Να λοιπόν ποια είναι τα πιο συνηθισμένα και πως εκδηλώνονται.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στους άνδρες, ιδίως στους ηλικιωμένους. Αναπτύσσεται όταν ο προστάτης διογκωθεί, συμπιέζοντας την ουρήθρα η οποία διέρχεται από αυτόν. Η συνέπεια είναι να διαταράσσεται η ούρηση, φθάνοντας στο σημείο να νιώθει ο πάσχων ότι πρέπει να ουρήσει, αλλά να μην μπορεί.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να είναι επικίνδυνη, αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Σχετίζεται με προβλήματα στους νεφρούς, καθώς και με λοιμώξεις.

«Στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αυξάνεται σημαντικά η καταπόνηση της ουροδόχου κύστης», αναφέρει ο κ. Ρόκκας. «Προοδευτικά εξασθενεί και αρχίζει να εμφανίζει διάφορες δυσλειτουργίες και συμπτώματα, ενώ μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας».

Στα συμπτώματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες συμπεριλαμβάνονται:

  • Αδύναμη ροή ούρων
  • Δυσκολία κατά την πρωινή ούρηση
  • Συχνουρία
  • Επιτακτική ούρηση
  • Νυκτουρία
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης

Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή, καθώς την εκδηλώνουν περισσότεροι από τους μισούς άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών. Οι ασθενείς μπορεί είτε να μην έχουν στύση, είτε αυτή να μην μπορεί να διατηρηθεί αρκετά ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωμένη ερωτική επαφή.

«Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει πολύ την ψυχολογία των ανδρών», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας. «Νιώθουν αμηχανία, ντροπή, θυμό, πίκρα, θλίψη, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Η αυτοεκτίμησή τους καταβαραθρώνεται, το ίδιο και η αυτοπεποίθησή τους. Όμως, πλέον, έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι καλά ανεκτές».

Προστατίτιδα και ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις είναι εξίσου συχνές στους άνδρες με τις γυναίκες. Σε αυτούς, ύποπτα για την ύπαρξη βακτηρίων στο ουροποιητικό είναι συμπτώματα, όπως:

  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Θολά ούρα
  • Πυρετός

Αντίστοιχα, η προστατίτιδα είναι μια λοίμωξη στον προστάτη, που μοιάζει με την ουρολοίμωξη, αλλά μπορεί να προκαλέσει:

  • Επώδυνη ούρηση
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πόνο στην πύελο και χαμηλά στην πλάτη

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων επίσης είναι πολύ συνηθισμένη στους άνδρες, προχωρημένης συνήθως ηλικίας. Όταν οι μύες στο πυελικό τοίχωμα εξασθενούν, κάνουν το άτομο να χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως. Αυτό έχει ως επακόλουθο να εκδηλώνει ο ασθενής ακράτεια ή και συχνουρία.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες, κατά τον κ. Ρόκκα. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στον προστάτη αρρωσταίνουν και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Όταν όμως διαγιγνώσκεται νωρίς, είναι ιάσιμος.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος των υγιών ανδρών είναι πολύ σημαντικός. Ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει:

  • Από την ηλικία των 50 ετών στους άνδρες χωρίς ατομικό και οικογενειακό ιστορικό
  • Από τα 40 έτη σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ατομικό ιστορικό προστατικού καρκίνου νωρίτερα στη ζωή, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των ωοθηκών ή του παγκρέατος)

Η μέτρηση του PSA στο αίμα και η εξέταση του προστάτη κλινικά και με υπερήχους οδηγούν στην πρώιμη διάγνωση ενός αρχόμενου καρκίνου, εξασφαλίζοντας την πλήρη ίασή του.

«Όλοι οι άνδρες πρέπει να ελέγχουν το επίπεδο του PSA κάθε χρόνο και να υποβάλλονται σε ορθική εξέταση. Ανάλογα με τα ευρήματα υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, τις οποίες ο ειδικός ιατρός θα επιλέξει, κατόπιν συνεννόησης με τον εκάστοτε ασθενή», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας.

«Ο ουρολόγος ιατρός μπορεί να δώσει λύσεις στα προαναφερθέντα προβλήματα και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες», προσθέτει. «Οι άνδρες δεν πρέπει να ντρέπονται να ζητάνε βοήθεια γι’ αυτά τα θέματα. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση πολύ συχνά αποβαίνει σωτήρια για τους ασθενείς αυτούς».

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Οι Επείγουσες Νοσοκοκομειακές Λοιμώξεις»

xristiana

‘’Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού – Νεότερα δεδομένα’’

xristiana

Κορύφωση των εκπομπών CO2 το 2025 «βλέπει» ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

xristiana