ΚεντρικήΥγεία

Κρυολόγημα και γρίπη στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες

12/1/2022

  • Γρίπη και κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη
  • Ποια φάρμακα θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη και ποια όχι; 
  • Φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα και την γρίπη στην εγκυμοσύνη
  • Κρυολόγημα ή γριπη; Ποια η διαφορά;
  • Γρίπη, κρυολόγημα ή Covid-19;

Βρισκόμαστε στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον και ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ παράλληλα, την περίοδο αυτή σε έξαρση βρίσκονται και τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε εάν είστε έγκυος;

Γρίπη και κρυολόγημα στην εγκυμοσύνη

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η υγεία της εγκύου συνδέεται άμεσα με την υγεία του εμβρύου. Στο παρελθόν πιθανά να αντιμετωπίζατε ένα κρυολόγημα ή μία γρίπη με συγκεκριμένα φάρμακα που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Είναι όμως ασφαλή για το μωρό;

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο τoυ Michigan και τους περισσότερους γυναικολόγους, τα φάρμακα καλό είναι να αποφεύγονται τις πρώτες 12 εβδομάδες κύησης. Το διάστημα αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων του μωρού, ενώ πολλοί γιατροί εφιστούν την προσοχή για την χορήγηση φαρμάκων και μετά τις 28 εβδομάδες κύησης.

Υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη για την αντιμετώπιση της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, ωστόσο καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε και τον δικό σας γιατρό.

Φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή μετά την 12η εβδομάδα κύησης:

  • Παρακεταμόλη για τον πόνο και τον πυρετό
  • Ρινικές ταινίες και σπρέι για ρινική αποσυμφόρηση
  • Αλοιφή με βάση τη μενθόλη για επάλειψη στο στήθος ή κάτω από τη μύτη
  • Σιρόπι αποχρεμπτικό για τον βήχα

Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται:

  • Φάρμακα με ιβουπροφαίνη
  • Ασπιρίνη
  • Κωδεΐνη
  • Φάρμακα που συνδυάζουν πολλές δραστικές ουσίες. Αντιθέτως, προτιμήστε φάρμακα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων που σας ενοχλούν περισσότερο.
kruologima egkymosyni

Φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη

Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να αναρρώσετε πιο γρήγορα με τα εξής τρόπους:

Ξεκουραστείτε: Σε περίπτωση γρίπης ή κρυολογήματος ο οργανισμός είναι εξασθενημένος και χρειάζεστε ακόμα περισσότερη ξεκούραση.

Τρώτε σωστά: Εντάξτε συχνά και μικρά γεύματα στο διαιτολόγιό σας και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Μπορεί η καταρροή, ο πονόλαιμος και ο πυρετός να μειώσουν την όρεξή σας, μην ξεχνάτε όμως ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για σας αλλά και το έμβρυο.

Πίνετε πολύ νερό: Στο κρυολόγημα και την γρίπη, το σώμα χάνει υγρά τα οποία είναι πολύτιμα σε εσάς και το μωρό σας. Πίνετε πολύ νερό, φυσικούς χυμούς ή άλλα ζεστά ροφήματα όπως σούπες.

Χρησιμοποιήστε φυσικό ορό για την αποσυμφόρηση της μύτης: Θα σας βοηθήσει στην ρινική αποσυμφόρηση και το βράδυ θα μπορείτε να κοιμηθείτε πιο εύκολο και ξεκούραστα.

Γαργάρες με αλατόνερο: Ένα παλιό και κλασικό tip που θα σας ανακουφίσει από τον πονόλαιμο.

Κρυολόγημα ή γρίπη; Ποια η διαφορά;

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι και οι δύο αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια: καταρροή, φτέρνισμα, κόπωση, πόνος στο σώμα, πονόλαιμος και πυρετός. Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά και επίμονα.

Γρίπη, κρυολόγημα ή Covid-19;

Ο κορονοϊός έχει επίσης αρκετά κοινά συμπτώματα με τη γρίπη ή του κρυολόγημα. Οι ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν τα συνήθως εξής συμπτώματα: πυρετό, βήχα, κούραση, πονοκέφαλο, πόνοι στο σώμα, απώλεια γεύσης και όσφρησης, πονόλαιμο, καταρροή. Το κύριο σύμπτωμα το οποίο δεν συναντάμε στην γρίπη και το κρυολόγημα είναι η δύσπνοια και η δυσκολία στην αναπνοή.

Με πληροφορίες από healthline.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 22/2

xristiana

Εκδήλωση Ενημέρωσης Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών

xristiana

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ημερίδα Του Μetropolitan Hospital

xristiana