28/9/2026
Εφαρμόζετε προσεκτικά τον ορό, την ενυδατική κρέμα και στη συνέχεια το SPF σας και, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, συμβαίνει το αναπόφευκτο, μικρά υπολείμματα αρχίζουν να εμφανίζονται κάτω από τα δάχτυλά σας, σαν ολόκληρη η ρουτίνα περιποίησης να διαλύεται πάνω στο δέρμα.
Στην κοσμετολογία, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «pilling». Για χρόνια αποδιδόταν κυρίως σε ασυμβατότητες μεταξύ διαφορετικών προϊόντων.
Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Skin Research and Technology έδειξε ότι η αιτία μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 528 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών, ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά του δέρματός τους και στη συνέχεια τους ζήτησαν να εφαρμόσουν διαδοχικά διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων αντηλιακό και foundation.
Ιδιαίτερα ξηρό δέρμα
Ο πρώτος παράγοντας που παρατηρήθηκε ήταν το επίπεδο ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Οι συμμετέχουσες που αντιμετώπιζαν συχνότερα το φαινόμενο του pilling είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ενυδάτωσης. Ένα ξηρό δέρμα φαίνεται ότι δεν προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για την ομοιόμορφη κατανομή των καλλυντικών προϊόντων στην επιφάνειά του. Αυτό υπενθυμίζει ότι, πριν αλλάξετε ολόκληρη τη skincare ρουτίνα σας, ίσως αξίζει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.
Δέρμα που παράγει λίγο σμήγμα
Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή σμήγματος. Οι γυναίκες που παρουσίαζαν συχνότερα pilling είχαν συνήθως λιγότερο λιπαρό δέρμα. Το υδρολιπιδικό φιλμ που καλύπτει φυσικά την επιδερμίδα συμβάλλει στην ελαστικότητα και την απαλότητά της, ενώ επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο απλώνονται τα καλλυντικά προϊόντα στο πρόσωπο. Έτσι, ένα πολύ ξηρό δέρμα με περιορισμένη παραγωγή σμήγματος φαίνεται να ευνοεί τη δημιουργία αυτών των χαρακτηριστικών μικρών «ρολών».
Υψηλότερο pH της επιδερμίδας
Πιο απροσδόκητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχουσες που εμφάνιζαν συχνότερα pilling είχαν υψηλότερο pH στο δέρμα τους. Η μελέτη δεν αποδεικνύει οριστικά ότι το αυξημένο pH προκαλεί άμεσα το φαινόμενο, υποδεικνύει όμως ότι η ίδια η φυσιολογία της επιδερμίδας παίζει ρόλο στη συμπεριφορά των προϊόντων μετά την εφαρμογή τους. Με άλλα λόγια, δύο άτομα που χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια ρουτίνα περιποίησης μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Το αντηλιακό σας μπορεί να είναι η αιτία
Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας. Από τα εκατοντάδες περιστατικά pilling που καταγράφηκαν, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίστηκε μετά την εφαρμογή αντηλιακού προϊόντος.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο 98,9% των περιπτώσεων, η εφαρμογή foundation επιδείνωσε το pilling που είχε ήδη προκαλέσει το αντηλιακό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε το SPF. Αν όμως το αντηλιακό σας δημιουργεί συχνά πρόβλημα, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε μια διαφορετική υφή ή να επανεξετάσετε τον τρόπο και τη σειρά με την οποία το συνδυάζετε με τα υπόλοιπα προϊόντα της ρουτίνας σας.
Ίσως τρίβετε υπερβολικά το δέρμα σας
Η τεχνική εφαρμογής αποδείχθηκε σχεδόν εξίσου σημαντική με το ίδιο το προϊόν. Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής και διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις τριβής, είτε κυκλικές είτε ευθείες, προκαλούσαν το περισσότερο pilling. Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε ότι τα προϊόντα σας «ρολάρουν», αποφύγετε να τρίβετε έντονα την επιδερμίδα. Είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Αντίθετα, προτιμήστε πιο απαλές κινήσεις, απλώστε το προϊόν απαλά και στη συνέχεια πιέστε ελαφρά με τα δάχτυλα, δίνοντας σε κάθε προϊόν λίγα λεπτά να απορροφηθεί πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της ρουτίνας σας.
Πηγή: https://womenonly.skai.gr
