ΚεντρικήΚοινωνικά

“Μουσικές από τα στούντιο, για τα στούντιο”

27/3/2026

Με μεγάλη χαρά στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ομάδας Gentrification SKG για τα αυτοσχέδια μουσικά στούντιο της Θεσσαλονίκης!

«Μουσικές από τα στούντιο, για τα στούντιο» Σάββατο 28 Μαρτίου 19:30-23:00  Ερνέστου Εμπράρ

Στη σκηνή, τα συγκροτήματα της πόλης:
Rebet Rocks · Anomalos Kosmos · Derailed · MOBVIBE · Kondalilla · Artifacts Band · Zanitsa

Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, τα DIY μουσικά στούντιο αποτελούν ζωντανούς χώρους κοινωνικότητας, συλλογικής δημιουργίας και αλληλομάθησης για τους/τις μουσικούς της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα μετά το 2000, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης άνθισαν σε παλιά βιοτεχνικά κτίρια του δυτικού κέντρου, στα Λαδάδικα, τον Φραγκομαχαλά και γύρω περιοχές.

Η εγκατάλειψη των κτιρίων και τα χαμηλά ενοίκια άφησαν χώρο για ένα άτυπο αλλά παλλόμενο πολιτιστικό οικοσύστημα.

Με αυτοοργάνωση και επιμονή, μουσικές κοινότητες ανέστησαν ερημοποιημένους χώρους και τροφοδότησαν τη ζωή της πόλης με συγκροτήματα, δισκογραφικές προσπάθειες και συναυλιακές δράσεις.

Σήμερα, όμως, η ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης εκτοπίζει καλλιτεχνικές ομάδες και απειλεί έναν πολιτιστικό πυρήνα τεσσάρων δεκαετιών.

Η απώλεια αυτών των χώρων δεν σημαίνει μόνο λιγότερη μουσική· σημαίνει απώλεια μνήμης, ιστορίας και συλλογικής εμπειρίας.

Related posts

Δ. Ωραιοκάστρου: Δωρεάν κλινικός έλεγχος μαστού από τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής»

xristiana

Πώς θα συλλάβετε κορίτσι: 7 tips και κόλπα

xristiana

Σικελία: Βροχή ενός μήνα έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες

xristiana