10/2/2026
Τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά θα τιμήσει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, στι 7 μ.μ., ο δήμος Νεάπολης-Συκεών μετονομάζοντας σε «Πολυχώρο Πολιτισμού Ζ» την «Μεταξοϋφαντουργία Κωνσταντινίδη-Ήλιος», που βρίσκεται στον αριθμό 120 της λεωφόρου Μίκης Θεοδωράκης (πρώην Λαγκαδά).
Ο σπουδαίος Έλληνας, που μεταξύ πολλών άλλων σκηνοθέτησε την ταινία «Ζ»,θα παραβρεθεί στην εκδήλωση μετονομασίας του συγκροτήματος «Μεταξοϋφαντουργία Κωνσταντινίδη-ΗΛΙΟΣ» σε «Πολυχώρο Πολιτισμού Ζ». Ο χώρος βρίσκεται στην λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη 120 και η μετονομασία θα γίνει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Γαβρά στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Ζ», βρίσκεται στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη εξασφαλίζοντας στην πόλη από τα δυτικά, μια αέναη συμβολική συνάντηση, μια ιστορική συνύπαρξη, των Μίκη Θεοδωράκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, Βασίλη Βασιλικού και Κώστα Γαβρά.
Η πολυβραβευμένη ταινία «Ζ», που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη, και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή και μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, βασίζεται σε μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη.
Η εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

