22/1/2026
Το «πράσινο φως» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξασφάλισε το mega project αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει η οικογένεια Αθ. Κατσέλη για την περιοχή των Γρεβενών.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου υποβλήθηκε στις 31 Ιουλίου 2025, με την ΑΕΠΟ να εκδίδεται στις 20 Ιανουαρίου 2025, δηλαδή μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: «Αντλησοταμιευτικά έργα στις θέσεις «Φλάμπουρο», μέγιστης ισχύος έγχυσης 450 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 450 MW και «Τρανή Ράχη», μέγιστης ισχύος έγχυσης 594 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 600 MW, καθώς και τα συνοδά τους έργα, των Δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης και Σερβίων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης».
Το project «τρέχουν» οι εταιρείες Αλιάκμονας 1 Ι.Κ.Ε. και Αλιάκμονας 2 Ι.Κ.Ε., με επικεφαλής και βασικό μέτοχο τον Αθανάσιο Κατσέλη.
Αντλησιοταμιευτικό έργο «Φλάμπουρο»
Το αντλησιοταμιευτικό έργο «Φλάμπουρο» χωροθετείται στις Δημοτικές Ενότητες Βέντζιου, Δεσκάτης και Καμβουνίων των Δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης και Σερβίων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα:
Κάτω Δεξαμενή περίπου 500 m δυτικά του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα και σε υψόμετρο φυσικού εδάφους περίπου 20 m ψηλότερα της στάθμης στέψης (+407 m) του φράγματος Ιλαρίωνα.
Άνω Δεξαμενή σε υψόμετρο φυσικού εδάφους περίπου 1.065 m, σε απόσταση περίπου 4 km από την Κάτω Δεξαμενή. Τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά της Άνω Δεξαμενής θα οριστικοποιηθούν στη φάση του τελικού σχεδιασμού του έργου.
Σταθμός Παραγωγής – Άντλησης (υπόγειος) και σύνδεσή του με τις δύο δεξαμενές μέσω σηράγγων.
Σήραγγα Πρόσβασης στον Σταθμό Παραγωγής – Άντλησης από περιοχή σε απόσταση περίπου 500 m βόρεια της Κάτω Δεξαμενής, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση Μετασχηματιστών και Υποσταθμού.
Η ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ΜΤ/400 kV «Φλάμπουρο», το οποίο θα εξυπηρετεί τη διασύνδεση του Αντλησιοταμιευτικού έργου με το ΕΣΜΗΕ, αποτελούμενο από δύο Μετασχηματιστές και Υποσταθμό.
Το ΚΥΤ θα συνδέεται στη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV διπλού κυκλώματος τύπου 2Β’Β’ «Αχαρνές – Πτολεμαΐδα», μέσω νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV 2Β’Β’ 400 KV διπλού κυκλώματος μήκους 3,07 km αποτελούμενη από 10 νέους πυλώνες.
Το συνολικό μήκος των δρόμων ανέρχεται σε 6.695 m εκ των οποίων τα 1.993 m αφορούν βελτίωση υφιστάμενου και τα 4.702 m αφορούν διάνοιξη νέων δρόμων. Επίσης, για την πρόσβαση στην Άνω Δεξαμενή του έργου προβλέπεται σε τμήματα του υφιστάμενου δρόμου να γίνουν εργασίες διάστρωσης με κατάλληλο υλικό οδοστρωσίας. Τα τμήματα αυτά είναι συνολικού μήκους 5.644 m.
Ακόμη, το έργο περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές εγκαταστάσεις πέντε αποθεσιοθάλαμους συνολικής επιφάνειας επέμβασης 468,5 στρ. και δύο χώρους εγκατάστασης εργοταξίων συνολικής επιφάνειας επέμβασης 53,6 στρ.
Αντλησιοταμιευτικό έργο «Τρανή Ράχη»
Το αντλησιοταμιευτικό έργο «Τρανή Ράχη» χωροθετείται στις Δημοτικές Ενότητες, Δεσκάτης και Καμβουνίων, των Δήμων Δεσκάτης και Σερβίων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα:
Κάτω Δεξαμενή περίπου 500 m νοτίως του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα, σε υψόμετρο φυσικού εδάφους περίπου 120 m ψηλότερα της στάθμης στέψης (+407) του φράγματος Ιλαρίωνα.
Άνω Δεξαμενή πλησίον του αυχένα του δρόμου Ελάτης – Δεσκάτης, σε υψόμετρο φυσικού εδάφους περίπου 1.380 m σε απόσταση περίπου 3 km από την Κάτω Δεξαμενή.
Σταθμός Παραγωγής – Άντλησης (υπόγειος) και σύνδεσή του με τις δύο νέες δεξαμενές με σήραγγες
Σήραγγα Πρόσβασης στον Σταθμό Παραγωγής – Άντλησης από την περιοχή νοτίως της Κάτω Δεξαμενής, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση Μετασχηματιστών και Υποσταθμού.
Η ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ΜΤ/400 kV «Τρανή Ράχη», το οποίο θα εξυπηρετεί τη διασύνδεση του Αντλησιοταμιευτικού έργου με το ΕΣΜΗΕ, αποτελούμενο από δύο Μετασχηματιστές και Υποσταθμό.
Το ΚΥΤ θα συνδέεται μέσω δύο νέων Εναέριων Γραμμών Μεταφοράς με την υφιστάμενη Γ.Μ. 2Β’Β’ 400 kV Αχαρνές- Πτολεμαΐδα, συνολικού μήκους 11,77 km και θα περιλαμβάνουν 40 νέους πυλώνες.
Το συνολικό μήκος των δρόμων πρόσβασης στο έργο ανέρχεται σε 1.678 m εκ των οποίων τα 407 m αφορούν βελτίωση υφιστάμενου και τα 1.271 m διάνοιξη νέων δρόμων. Επίσης, για την πρόσβαση στο κατακόρυφο φρέαρ του έργου προβλέπεται σε τμήμα του υφιστάμενου δρόμου να γίνουν εργασίες διάστρωσης με κατάλληλο υλικό οδοστρωσίας.
Το έργο περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές εγκαταστάσεις: πέντε αποθεσιοθάλαμους συνολικής επιφάνειας επέμβασης 355 στρ. και δύο χώρους εγκατάστασης εργοταξίων συνολικής επιφάνειας επέμβασης 59,3 στρ.
Το αποτύπωμα και τα οφέλη
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει τις θέσεις του φορέα των έργων, το project αντλησιοταμίευσης στις θέσεις «Φλάμπουρο» και «Τρανή Ράχη» διαθέτει ισχυρή ενεργειακή σημασία, μικρό και ελεγχόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σημαντική συμβολή στην απασχόληση και σαφή αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Γρεβενών και την τοπική κοινωνία. Όπως τονίζεται, ο σχεδιασμός του έχει αξιολογηθεί θετικά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και η υλοποίησή του μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον και στο φυσικό τοπίο.
Ακόμη σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
-Κατά τη φάση κατασκευής, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τέσσερα έως πέντε έτη, θα απασχοληθούν περί τα 500 άτομα για κάθε έργο, με σαφή προτεραιότητα στην πρόσληψη εργαζομένων από την ευρύτερη περιοχή Σερβίων – Δεσκάτης – Κοζάνης – Γρεβενών. Θα δημιουργηθούν θέσεις τόσο για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό όσο και για ανειδίκευτους εργαζόμενους.
-Κατά τη φάση λειτουργίας, προβλέπεται η δημιουργία περίπου 50 μόνιμων θέσεων εργασίας για κάθε έργο, επίσης με προτεραιότητα σε κατοίκους της περιοχής.
-Τα έργα έχουν σχεδιαστεί ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Οι κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής (σταθμοί, στρόβιλοι, αντλίες, θάλαμοι ελέγχου, σήραγγες μεταφοράς κ.λπ.) είναι εξ ολοκλήρου υπόγειες, χωρίς ορατές επιφανειακές βιομηχανικές κατασκευές πέραν των ταμιευτήρων. Έτσι, δεν θα υπάρχει αλλοίωση του φυσικού τοπίου πέραν των δύο ταμιευτήρων, ούτε απώλεια σημαντικών φυσικών οικοτόπων. Ακόμη δεν δεσμεύεται παραγωγική και υγιής γεωργική γη σε έκταση που να επηρεάζει τη γεωργική δραστηριότητα.
-Η συνολική μόνιμη επιφανειακή κατάληψη ανέρχεται περίπου στα 700 στρέμματα. Η έκταση αυτή περιλαμβάνει αποκλειστικά τους άνω και κάτω ταμιευτήρες και τους αντίστοιχους υποσταθμούς. Όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι πλήρως υπόγειες και δεν συνεπάγονται επιπλέον επιφανειακές επεμβάσεις.
Όπως τονίζεται, στην περίπτωση που οποιαδήποτε καλλιεργήσιμη έκταση επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από τις εργασίες κατασκευής ή λειτουργίας των έργων, προβλέπεται πλήρης και ετήσια αποζημίωση που θα αντανακλά το πραγματικό ετήσιο εισόδημα που αποδίδει η συγκεκριμένη καλλιέργεια καθώς και ένα πρόσθετο ποσό αποζημίωσης, το οποίο θα συμφωνηθεί ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η απώλεια χρήσης ή παραγωγικότητας.
Όσον αφορά αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, προβλέπεται ετήσια απόδοση 500.000 ευρώ προς τον Δήμο Γρεβενών, προερχόμενη από τα έσοδα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με διάθεση ως εξής:
– 60% για έργα υποδομής, αναβάθμισης υπηρεσιών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις στον Δήμο.
– 40% για κάλυψη λογαριασμών ρεύματος όλων των κατοίκων της Κοινότητας Παλαιοχωρίου.
Τα επόμενα βήματα
Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα κινήσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και διερευνητικές επαφές με ισχυρούς ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι διατηρούν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τέτοια έργα.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com
