11/12/2025
Μετά τα 50, οι γυναίκες χάνουν οστική μάζα με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό συμβαίνει λόγω ορμονικών αλλαγών, μείωσης της μυϊκής μάζας και πιο αργής απορρόφησης ασβεστίου. Η σωστή διατροφή γίνεται έτσι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη διατήρηση της οστικής υγείας.
Διατροφολόγοι στο Eating Well εξηγούν ότι τα γερά οστά δεν μειώνουν μόνο τον κίνδυνο καταγμάτων αλλά προστατεύουν και την καρδιά, μειώνοντας πιθανή συσσώρευση πλάκας στα αγγεία.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά βοηθούν στη συνεχή αναδόμηση των οστών και στη διατήρηση της πυκνότητάς τους. Ακολουθούν πέντε εξαιρετικές διατροφικές επιλογές για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Πέντε τροφές για δυνατότερα οστά
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως μπρόκολο, το kale, η ρόκα κ.α. προσφέρουν ασβέστιο, μαζί με μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Διαιτολόγοι τονίζουν ότι αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι βασικά για την καθημερινή αναδόμηση των οστών.
Τα φυλλώδη λαχανικά ξεχωρίζουν γιατί το ασβέστιό τους, ειδικά στα λαχανικά με χαμηλά οξαλικά, απορροφάται πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες φυτικές πηγές. Προσφέρουν επίσης κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και στηρίζουν συνολικά την οστική υγεία.
Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη Κ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων και μπορεί να βελτιώσει την ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης, δείκτη της οστικής αντοχής.
2. Δαμάσκηνα
