ΚεντρικήΥγεία

Το γιορτινό φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και να βοηθήσει στη αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων

27/12/2025

Αυτό το γιορτινό φρούτο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να υποστηρίζουν τη γενική υγεία του οργανισμού.

Ενημερωθείτε για την επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία εντέρου, της καρδιάς και του ουροποιητικού, μεταξύ άλλων.

Ποιο είναι το γιορτινό φρούτο και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Αυτό το γιορτινό φρούτο γίνεται ολοένα και πιο κοινό και δημοφιλές στη χώρα μας, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έχει λίγες θερμίδες, μόλις 50 ανά φλιτζάνι σύμφωνα με την American Heart Association, και είναι γεμάτα με φυτοχημικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία από τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις.

Τοπικές χρήσεις του κράνμπερι

Τα κράνμπερι τραβoύν την προσοχή λόγω των πιθανών οφελών του για το δέρμα, ειδικά χάρη στα ισχυρά φυσικά του αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με δημοσίευση του 2025 με τίτλο «Cranberry Research Progress: A Systematic Review of Chemical Composition, Pharmacological Mechanisms, Clinical Applications, and Nutritional Significance», τα κράνμπερι περιέχουν ισχυρές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή και αντικαρκινική δράση. Η δημοσίευση καταλήγει στο ότι τα οφέλη αυτά είναι υποσχόμενα για διάφορους τομείς υγείας, αλλά απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο σπόρων κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος, να υποστηρίξει την επούλωση τραυμάτων και ακόμη και να προστατεύσει από τα σημάδια γήρανσης. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια, τα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο συστατικό σε καταπραϋντικές κρέμες και προϊόντα αποκατάστασης του δέρματος.

Τα έωχ τώρα δεδομένα δείχνουν ότι:

  •  Το έλαιο σπόρων κράνμπερι μείωσε δείκτες φλεγμονής σε κύτταρα του δέρματος και έκανε το ερεθισμένο δέρμα λιγότερο αντιδραστικό.
  •  Ο συνδυασμός ελαίου σπόρων κράνμπερι με εκχύλισμα κράνμπερι είχε ακόμη ισχυρότερη καταπραϋντική δράση στο δέρμα.
  •  Το εκχύλισμα κράνμπερι που προστέθηκε σε επιθέματα τραυμάτων έδειξε αντιβακτηριακή και επουλωτική δράση.
  •  Η κατανάλωση ροφημάτων πλούσιων σε πολυφαινόλες κράνμπερι βελτίωσε τη λείανση του δέρματος και την προστασία από την UV ακτινοβολία, δείχνοντας πιθανά αντιγηραντικά οφέλη.
  •  Νέες ανασκοπήσεις τονίζουν τις υποσχόμενες δράσεις του κράνμπερι στο δέρμα, αλλά σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Διατροφικά οφέλη των κράνμπερι

Μια μερίδα 28 γραμμαρίων περιέχει:

  •  Θερμίδες: 16
  •  Λιπαρά: 0,1 g (0,1% της ΣΗΠ)
  •  Κορεσμένα λιπαρά: –
  •  Τρανς λιπαρά: –
  •  Χοληστερίνη: –
  •  Νάτριο: 7 mg (0,3% της ΣΗΠ)
  •  Υδατάνθρακες: 3 g (1% της ΣΗΠ)
  •  Καθαροί υδατάνθρακες: 2 g
  •  Φυτικές ίνες: 2 g (7% της ΣΗΠ)
  •  Ζάχαρη: –
  •  Πρωτεΐνες: 0,3 g

Κράνμπερι: Οφέλη για την Υγεία

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

«Είναι μια βόμβα αντιοξειδωτικών», δήλωσε η διαιτολόγος της Cleveland Clinic, Candace O’Neill, σύμφωνα με το Independent.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Δύο ποτήρια χυμού την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα κράνμπερι περιέχουν βιταμίνες C και E που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καθώς και κουερσετίνη, η οποία μειώνει τη φλεγμονή. Περιέχουν επίσης φλαβανόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το σκούρο τους χρώμα. Οι προανθοκυανιδίνες που περιέχουν συνδέονται με οφέλη για το ουροποιητικό, τη στοματική υγεία και το έντερο.

3. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού

Οι προανθοκυανιδίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου που προκαλείται από το βακτήριο Helicobacter pylori. «Οι προανθοκυανιδίνες τύπου Α, που βρίσκονται μόνο στα κράνμπερι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβερών μικροβίων που ζουν στο παχύ έντερο», δήλωσε η O’Neill.

4. Μπορεί να ρίξουν την «κακή» χοληστερίνη

Τα κράνμπερι περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικής πηκτίνης, μιας πρεβιοτικής φυτικής ίνας που βρίσκεται επίσης στα μήλα και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της χοληστερίνης. Επιπλέον, ενώσεις που περιέχονται στα κράνμπερι μπορεί να μειώσουν την «κακή» χοληστερίνη που οδηγεί σε φραγμένες αρτηρίες και καρδιακή νόσο, σύμφωνα με ερευνητές του Rutgers. Η κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού κράνμπερι με λίγες θερμίδες την ημέρα μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με το Northwell Health.

 

5. Μπορεί να καταπολεμήσουν τις ουρολοιμώξεις

«Αν αντιμετωπίζετε ουρολοιμώξεις συχνά, η ένταξη των κράνμπερι σε μια υγιεινή διατροφή είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε χωρίς κίνδυνο», δήλωσε η O’Neill. «Θα μπορούσε να είναι μια προληπτική προσέγγιση». Αν και τα κράνμπερι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά σε άτομα που είναι ευάλωτα, γενικά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη συστιματική κατανάλωση μιας νέας τροφής ή ενός συμπληρώματος διατροφής.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λαμπερή επιδερμίδα σε 5,4,3,2,1!

xristiana

Οι 6 καλύτεροι τρόποι να δέσετε το oversized T-shirt σας

xristiana

Προσωπικός γιατρός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών

xristiana