ΚεντρικήΥγεία

Το αντιφλεγμονώδες πρωινό που μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα

27/12/2025

Η φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικός μηχανισμός της άμυνας του οργανισμού. Όταν όμως επιμένει και γίνεται χρόνια, μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα καλά νέα είναι ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει. Για αυτόν τον στόχο μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα αντιφλεγμονώδες πρωινό, πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και καλά λιπαρά. Και σύμφωνα με το Eating Well, το κορυφαίο πρωινό για να κρατήσετε υπό έλεγχο τη φλεγμονή είναι το Bircher muesli.

Πρόκειται για ένα πιάτο με βάση νιφάδες βρόμης, τριμμένο μήλο και ξηρούς καρπούς, που προσφέρει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και υδατάνθρακες αργής αποδέσμευσης, οι οποίοι βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Υλικά

  • 1½ φλιτζάνι νιφάδες βρόμης
  • 1½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1¼ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι χωρίς γεύση
  • 1 μέτριο μήλο, με τη φλούδα, καθαρισμένο και τριμμένο
  • ¼ φλιτζανιού σπόροι chia
  • 4 αποξηραμένα σύκα, ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  • 1½ φλιτζάνι φρέσκα ανάμεικτα μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες)
  • ¼ φλιτζανιού φιλέ αμυγδάλου
  • Μέλι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη βρόμη, το γάλα αμυγδάλου, το γιαούρτι, το μήλο, τους σπόρους chia, τα σύκα, τον χυμό λεμονιού και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μοιράστε από 1 φλιτζάνι του μείγματος σε 4 δοχεία, κλείστε καλά και βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να μαλακώσει η βρόμη. Διατηρείται έως και 5 ημέρες. Πριν το σερβίρισμα, προσθέστε τα μούρα και τα αμύγδαλα. Αν θέλετε, ρίξτε λίγο μέλι.

Γιατί το Bircher muesli είναι το καλύτερο πρωινό για τη φλεγμονή

Βρόμη

Η βρόμη προσφέρει διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η βήτα-γλυκάνη, που έχει συνδεθεί με μείωση της φλεγμονής. Η τακτική κατανάλωσή της στηρίζει την υγεία του εντέρου, ενισχύει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ουσιών και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Φρέσκα μήλα

Το τριμμένο μήλο δίνει φυσική γλυκύτητα και πηκτίνη, μια πρεβιοτική φυτική ίνα που στηρίζει την πέψη. Παράλληλα, περιέχει φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των φλεγμονωδών αντιδράσεων του οργανισμού.

Αποξηραμένα σύκα

Μαζί με το μήλο, προσθέτουν γλυκύτητα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και πολυφαινόλες. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα σύκα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες χάρη στα αντιοξειδωτικά τους.

Γιαούρτι

Το στραγγιστό γιαούρτι προσφέρει προβιοτικά που συμβάλλουν σε ένα πιο ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου και ενδέχεται να μειώνουν τη φλεγμονή.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, παρέχουν καλά λιπαρά και φυτική πρωτεΐνη, ενώ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε. Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Φρέσκα μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονωδών ουσιών στον οργανισμό. Η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται και με καλύτερη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Το Bircher muesli προσφέρει όσα χρειάζεστε

Ένα μπολ Bircher muesli προσφέρει φυτικές ίνες, προβιοτικά, καλά λιπαρά και άφθονα αντιοξειδωτικά. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν τη βάση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής και αυτό το πιάτο τα συνδυάζει ιδανικά στο πρωινό σας.

Related posts

Καθαρισμός προσώπου: Μάθε πότε πρέπει να γίνεται & ποια προϊόντα είναι ιδανικά για τον τύπο της επιδερμίδας σου!

xristiana

Έκθεση σε διοξίνες: Οι επιπτώσεις στο θυρεοειδή

xristiana

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις Υποψήφιων Καταρτιζόμενων Στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών

xristiana