Η τράπεζα σπέρματος μπλόκαρε άμεσα τον δότη μόλις εντοπίστηκε το πρόβλημα. Ωστόσο, γιατροί που είχαν διαπιστώσει κρούσματα καρκίνου σε παιδιά που είχαν συλληφθεί με το σπέρμα του παρουσίασαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρώπινης Γενετικής.

Από 67 γνωστά παιδιά, 23 είχαν τη μετάλλαξη και 10 είχαν ήδη καρκίνο. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν από τον δότη ανέρχεται σε τουλάχιστον 197, ωστόσο είναι άγνωστο πόσα έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη.

Μητέρα από τη Γαλλία ενημερώθηκε ότι η 14χρονη κόρη της έχει τη μετάλλαξη. Δηλώνει ότι δεν κατηγορεί τον δότη, αλλά θεωρεί απαράδεκτο ότι της δόθηκε σπέρμα με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Το σπέρμα είχε διανεμηθεί σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Παρότι δεν πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν τη Ρυθμιστική Αρχή Γονιμότητας (HFEA) ότι Βρετανίδες είχαν ταξιδέψει στη Δανία για θεραπεία. Ο επικεφαλής της HFEA, Πίτερ Τόμσον, δήλωσε ότι οι γυναίκες ειδοποιήθηκαν.

Σε χώρες όπως το Βέλγιο, όπου ο περιορισμός είναι έξι οικογένειες ανά δότη, ο συγκεκριμένος δότης χρησιμοποιήθηκε από 38 γυναίκες, οι οποίες απέκτησαν 53 παιδιά.

Παρά τις ανησυχίες, ειδικοί δηλώνουν ότι τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και ότι οι κλινικές προσφέρουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ελέγχου από τον φυσικό προγραμματισμό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.