ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΗΠΑ: “STOP” σε πάνω από 220 «πράσινα» έργα αξίας $7,6 δισ. ο… λογαριασμός Τραμπ (pics)

20/10/2025

Ιδιαίτερα βαρύς αποδεικνύεται ο… λογαριασμός της διακυβέρνησης Τραμπ, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσον αφορά το σκέλος της ενέργειας.

Και τούτο καθώς εκτιμάται ότι με την αλλαγή πολιτικής ακυρώθηκαν περισσότερα από 220 «πράσινα» έργα, αξίας ύψους $7,6 δισ. μέχρι τώρα…

Οι πρόσφατες ακυρώσεις έργων αντικατοπτρίζουν σαφέστατα την αλλαγή στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής, ευνοώντας τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά έργα, ενώ ακυρώνουν τις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν για καθαρή ενέργεια.

Από την πλευρά τους, οι όμιλοι προχωρούν σε νομικές ενέργειες κατά των αποφάσεων με τη διαμάχη να αναδεικνύει τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές συγκρούσεις για το ενεργειακό μέλλον της Αμερικής.

Τα έργα και ο προϋπολογισμός

Όπως αναφέρεται σχετικά, έργα ενεργειακής απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα αξίας σχεδόν 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν ανατεθεί στο παρελθόν -και αφορούν κυρίως περιφέρειες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, με πολλά να έχουν εγκριθεί στο τέλος της θητείας του Προέδρου Μπάιντεν-, τερματίστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ αυτόν τον μήνα.

Οι καταγγελίες αφορούσαν εγγυήσεις επιχορηγήσεων ή δανείων που είχαν ήδη προχωρήσει, για περισσότερα από 220 έργα καθαρής ενέργειας. Οι τεχνολογίες για αυτά τα έργα που τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο περιελάμβαναν μεταξύ άλλων το υδρογόνο, την ηλιακή ενέργεια, τη δέσμευση άνθρακα, την ηλεκτροδότηση, τη διασύνδεση κοινής ωφέλειας και τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα, με έγγραφα του Δημοκρατικού Κόμματος που περιγράφουν λεπτομερώς αυτά τα έργα τα οποία «κόπηκαν» από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι περικοπές επικεντρώθηκαν κυρίως σε 16 Δημοκρατικές Πολιτείες. Από την άλλη, η δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι το σκεπτικό του ήταν καθαρά οικονομικό, όχι πολιτικό.

«Το Υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε το κρίσιμο έργο της αναθεώρησης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικές αναθέσεις έργων, πολλά βιαστικά τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν με ανεπαρκή τεκμηρίωση από οποιοδήποτε λογικό επιχειρηματικό πρότυπο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ στις αρχές του Οκτωβρίου. «Ο Πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να προστατεύσει τα δολάρια των φορολογουμένων και να ενισχύσει την Αμερική σε προσιτή, αξιόπιστη και ασφαλή ενέργεια. Οι σημερινές ακυρώσεις εκπληρώνουν αυτή τη δέσμευση. Να είστε βέβαιοι, ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα συνεχίσει να εξετάζει τα έργα για να διασφαλίσει ότι κάθε δολάριο λειτουργεί για τον αμερικανικό λαό» πρόσθεσε ο Ράιτ.

Αυτά τα έργα που τερματίστηκαν αξιολογήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν τα πρότυπα της διοίκησης για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια ή την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας. Την ίδια ώρα, η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση έχει δείξει κάποια υποστήριξη στις προσπάθειες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, κυψελών καυσίμου και μικρών πυρηνικών έργων.

Οι αντιδράσεις

Οι προγραμματιστές των 223 έργων μπορούν να υποβάλουν ένσταση για τους τερματισμούς μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Μεταξύ αυτών που προσπαθούν τώρα είτε να ασκήσουν έφεση είτε να βρουν εναλλακτική χρηματοδότηση είτε να σταματήσουν το έργο περιλαμβάνονται το Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, το Ballard, η Δημοτική Περιοχή Κοινής Ωφέλειας του Σακραμέντο, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, η American Lung Association, η CalStart, η Daimler Truck North America, η Pacificorp., η Deere and Co., το Τμήμα Νερού και Ενέργειας του Λος Άντζελες, η Fuel Cell Energy, η Linde, το University of Maryland, η GKN Hydrogen κ.α.

Οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας επέκριναν αυτές τις αποφάσεις κάνοντας λόγο για πολιτικά τιμωρητική φύση των τερματισμών. Τόνισαν μάλιστα ότι ορισμένα από αυτά τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων.
«Ο τερματισμός αυτών των κρίσιμων ενεργειακών έργων θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας, θα εξαλείψει θέσεις εργασίας και θα καταστήσει το ενεργειακό δίκτυο λιγότερο αξιόπιστο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών της διακυβέρνησης Τραμπ, η ενεργειακή πολιτική έχει ανακατευθυνθεί προς τα ορυκτά καύσιμα και τα έργα πυρηνικής ενέργειας. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε επίσης εντολή διακοπής εργασιών για ένα υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας το οποίο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί και είχε προηγουμένως εγκριθεί από τις ίδιες υπηρεσίες.

Νωρίτερα φέτος, η τετραετής έκθεση υποδομών της American Society of Civil Engineers βαθμολόγησε την ενεργειακή υποδομή των ΗΠΑ ως D+, τονίζοντας ότι το έθνος ήταν περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πίσω στις απαιτούμενες επενδύσεις κεφαλαίου για να προετοιμαστεί για το μέλλον των data centers και της ζήτησης για ηλεκτροκίνηση.

Related posts

Ο «ερωτύλος» με τη σακαράκα και η καρακουκλάρα

xristiana

13ο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας (IICE)

xristiana

4 steps για βελούδινα πόδια

xristiana