29/9/2025
Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Η διάκριση μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των διαφορετικών επιδράσεών τους στην υγεία της καρδιάς, τη χοληστερόλη και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθενειών.
Αυτό το άρθρο συγκρίνει τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά, εξηγεί τη βιολογική τους επίδραση και επισημαίνει ποιος τύπος είναι πιο υγιεινός σύμφωνα με τα τρέχοντα ιατρικά δεδομένα.
Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά;
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ένας τύπος μορίου λίπους χωρίς διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα, καθιστώντας τα «κορεσμένα» με υδρογόνο. Αυτή η χημική δομή τα καθιστά στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.
Βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και σε ορισμένα τροπικά έλαια. Η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί σταθερά με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνήθεις πηγές κορεσμένων λιπαρών:
