13/9/2025
Υλικά (1 κέικ, 10–12 μερίδες)
- 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (γ.ο.χ.)
- 100 γρ. βρώμη αλεσμένη
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 70 γρ. χυμό λεμονιού
- 270 γρ. φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
- 70 γρ. λάδι καρύδας
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 220 γρ. μέλι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, την αλεσμένη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι σε ένα μπολ.
- Βήμα 2: Ζεσταίνουμε το μέλι για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να γίνει πιο ρευστό.
- Βήμα 3: Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το φυτικό γάλα, το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 4: Ενώνουμε απαλά τα δύο μείγματα με μια μαρίζ, φροντίζοντας να προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού για να μην πήξει ή σβολιάσει.
- Βήμα 5: Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (αν δεν είναι σιλικόνης, τη λαδώνουμε με λίγο λάδι καρύδας ή στρώνουμε λαδόχαρτο).
- Βήμα 6: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα, για 40–45 λεπτά.
- Πηγή: https://www.newsbeast.gr