26/8/2025
Είναι ασφαλές να καταναλώνετε αβοκάντο καθημερινά; Οι ειδικοί απαντούν, εξηγώντας τα οφέλη και τυχόν περιορισμούς αυτού του θρεπτικού φρούτου.
Πόσο αβοκάντο μπορούμε να φάμε;
Το αβοκάντο προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με κλινικές μελέτες από έγκυρα διεθνή journals. Η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς μειώνει τα επίπεδα non-HDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και οξειδωμένης LDL και βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων, όπως επισημαίνεται στο Nutrients (2021, Drehel et al).
Επιπλέον προάγει την απώλεια βάρους και την μείωση του σπλαχνικού λίπους σε υπέρβαρες γυναίκες, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με φυσιολογικό βάρος, και ενισχύει την υγεία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.
Τα οφέλη αυτά οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε μονοακόρεστα λιπαρά (όπως το ελαϊκό οξύ), διαλυτές φυτικές ίνες, χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα καροτενοειδών.
Η σύσταση για κατανάλωση αβοκάντο εντάσσεται ιδανικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όπως αυτή της Μεσογειακής δίαιτας, ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστούν πλήρως τα ειδικά οφέλη του.
Διάσημο ως ιδανική επιλογή για τοστ, ντιπ για πατατάκια και συστατικό για σαλάτες, το αβοκάντο είναι τόσο νόστιμο και ευέλικτο που ίσως μπείτε στον πειρασμό να το τρώτε κάθε μέρα — αλλά είναι αυτό υγιεινό; Η απάντηση εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες και στόχους, σύμφωνα με τη Gerri French, MS, RDN, CDE, διατροφολόγο στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com