3/8/2025
Σε μια απροσδόκητη ανατροπή στο θέμα της καταπολέμησης του καρκίνου, ταπεινά βακτήρια της κουζίνας και ένα φυτό που είναι περισσότερο γνωστό ως γλυκαντικό, η στέβια, θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια ομάδα επιστημόνων στην Ιαπωνία ανακάλυψε ότι η στέβια που έχει υποστεί ζύμωση, ένα φυτό που χρησιμοποιείται συνήθως ως γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πρώιμα και χρειάζονται πολύ περισσότερη έρευνα, υποδηλώνουν έναν πιθανό μελλοντικό ρόλο της στέβιας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος.
Ο καρκίνος του παγκρέατος παραμένει ένας από τους πιο δύσκολους καρκίνους για θεραπεία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο μετά την εξάπλωση της νόσου και οι συμβατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, σπάνια οδηγούν σε θεραπεία. Λιγότερο από το 10% των ασθενών επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.
Αυτή η επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές θεραπείες έχει στρέψει τους ερευνητές στη μελέτη φυτικών ενώσεων. Πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη σήμερα έχουν βοτανική προέλευση – συμπεριλαμβανομένης της πακλιταξέλης, που προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου του Ειρηνικού, και της βινκριστίνης, που προέρχεται από τη μυρτιά της Μαδαγασκάρης – προσφέροντας μια αποδεδειγμένη οδό για την ανακάλυψη νέων παραγόντων καταπολέμησης του καρκίνου.
Η στέβια, ένα φυλλώδες φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, είναι ευρέως γνωστή για τη φυσική της γλυκύτητα. Είναι μια οικεία παρουσία στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά λίγοι το θεωρούν φαρμακευτικό φυτό.