20/7/2025
Η τέταρτη δεκαετία της ζωής μιας γυναίκας φέρνει και μια σειρά από αλλαγές – άλλες ενοχλητικές, άλλες ευχάριστες, αλλά όλες καθοριστικές. Αυτό το ηλικιακό ορόσημο σηματοδοτεί και κάτι ακόμη: την ανάγκη για πιο συστηματικούς ελέγχους υγείας.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα 40 είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε τακτικούς ελέγχους που μπορούν να σώσουν ζωές, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες, υπέρταση, καρκίνο του δέρματος και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το «κλειδί» για την πρόληψη. Εξειδικευμένοι επιστήμονες στην ολιστική ιατρική και την υγεία των γυναικών επισημαίνουν στο Prevention τις 14 εξετάσεις για τις γυναίκες άνω των 40 ετών…
1. Μαστογραφία
Από την ηλικία των 40, η τακτική μαστογραφία είναι απαραίτητη. Η έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών στον μαστό μπορεί να σώσει ζωές. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν πρέπει να ξεκινήσετε τις μαστογραφίες και νωρίτερα.
2. Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
Η υπέρταση συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Σε όλες τις γυναίκες που περνάνε τα 40 οι ειδικοί συστήνουν να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση, καθώς η πρόληψη είναι κρίσιμη.
3. Καρδιολογικός έλεγχος
Η καρδιοπάθεια είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες. Για αυτό και συνιστάται ο καρδιολογικός έλεγχος ως προτεραιότητα μετά τα 40.
4. Τεστ Παπανικολάου
Οι τακτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντικοί. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνουν τη διαφορά, ειδικά σε γυναίκες με ιστορικό HPV ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
5. Έλεγχος όρασης και ακοής
Η όραση και η ακοή φθίνουν φυσιολογικά με την ηλικία. Ένας ετήσιος έλεγχος μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα αν χρειάζεστε γυαλιά ή ακουστικό, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωή σας.
6. Κολονοσκόπηση
Αν και συνιστάται κυρίως μετά τα 50, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας από τα 40, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων.
7. Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Η απώλεια οστικής μάζας και η οστεοπόρωση απασχολούν πολλές γυναίκες. Διατροφολόγοι προτείνουν μέτρηση κάθε 10 χρόνια από τα 40, ειδικά αν έχετε παράγοντες κινδύνου ή έχετε υποστεί κατάγματα.
8. Εμβολιασμοί
Ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως το εμβόλιο της γρίπης, είναι ακόμα πιο κρίσιμος όσο μεγαλώνουμε, αφού το ανοσοποιητικό εξασθενεί.
9. Έλεγχος για διαβήτη
Αν έχετε παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες κινδύνου, μιλήστε με τον γιατρό σας για έλεγχο σακχάρου. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη
10. Ορμονικός Έλεγχος
Η προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση συνοδεύονται από αλλαγές που μπορεί να επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο, την ενέργεια και άλλα. Ένας έλεγχος ορμονών μπορεί να δώσει καθαρές απαντήσεις.
11. Έλεγχος χοληστερίνης
Η μέτρηση χοληστερόλης και λιπιδίων είναι απαραίτητη για την πρόληψη καρδιοπαθειών. Αν δεν το περιλαμβάνει ο ετήσιος έλεγχος σας, ζητήστε το.
12. Δερματολογικός έλεγχος
Ο έλεγχος σπίλων και αλλαγών στο δέρμα από δερματολόγο είναι κρίσιμος, καθώς ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος αυξάνεται με την ηλικία και την έκθεση στον ήλιο. Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος αυξάνει την επιβίωση στο 99%.
13. Ψυχική υγεία
Το άγχος, η κατάθλιψη, η άνοια και η γνωσιακή εξασθένηση εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες. Η έγκαιρη παρέμβαση με βάση ένα τεστ ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.
14. Έλεγχος θυρεοειδούς
Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή στις γυναίκες. Οι ειδικοί συστήνουν τακτικό έλεγχο, καθώς η αδιάγνωστη διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως αύξηση βάρους, κόπωση και θολούρα σκέψης.