13/7/2025
Το μπάρμπεκιου δεν είναι το πρόβλημα. αλλά ο τρόπος που το κάνουμε είναι. Πώς να το απολαύσετε χωρίς κινδύνους.
Όταν ανάβει η ψησταριά, η ατμόσφαιρα γεμίζει μυρωδιές και η παρέα – σε «αναμμένα κάρβουνα» – περιμένει τις λαχταριστές λιχουδιές στο τραπέζι. Όμως πίσω από τον καπνό και τη νοστιμιά, υπάρχει μια δυσάρεστη αλήθεια που συχνά παραβλέπουμε: Το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε το μπάρμπεκιου. Όμως γνωρίζοντας και κατανοώντας τους κινδύνους, μπορείτε να το κάνετε πιο έξυπνα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς ο τρόπος που ψήνουμε το κρέας μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες.
Γιατί το ψήσιμο αυξάνει τον κίνδυνο
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το ψήσιμο κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή απευθείας σε φλόγα μπορεί να παράγει καρκινογόνες ουσίες. Συγκεκριμένα μπορεί να δημιουργήσει δύο τύπους καρκινογόνων ουσιών: ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs).
«Αυτές οι ενώσεις έχουν συσχετιστεί με αλλοιώσεις στο DNA που με τον καιρό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος», αναφέρει στο Very Well Health ο Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Ο ογκολόγος Δρ. Daniel Landau προσθέτει: «Προφανώς το ζήτημα δεν είναι μια περιστασιακή μπριζόλα στην ψησταριά. Είναι η μακροχρόνια, συχνή έκθεση σε αυτές τις ουσίες που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα».
Αν και δεν υπάρχει άμεση αποδεδειγμένη σύνδεση του ψητού κρέατος με τον καρκίνο, έρευνες δείχνουν ότι οι HCAs και οι PAHs μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στο DNA, κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και τα χοτ ντογκ έχουν καταταχθεί στην «ομάδα 1» των καρκινογόνων τροφών, με ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονται με καρκίνο, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.
6 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο
Το μυστικό δεν είναι να σταματήσετε το ψήσιμο – αλλά να το κάνετε πιο έξυπνα. Οι ειδικοί προτείνουν:
- Μαρινάρετε το κρέας: Αρκούν 30 λεπτά για να μειωθεί η δημιουργία HCAs.
- Γυρίζετε το συχνά: Το συχνό γύρισμα βοηθά να ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να καίγεται.
- Αποφύγετε την απευθείας φλόγα: Ψήστε με έμμεση θερμότητα ή προψήστε το κρέας στον φούρνο.
- Περιορίστε τα καμένα σημεία: Κόψτε τα καμένα μέρη και αποφύγετε τις σάλτσες με ζωμούς από λίπος ή τα καμένα υπολείμματα.
- Προτιμήστε άπαχα κρέατα: Κοτόπουλο ή άπαχα κομμάτια δημιουργούν λιγότερες φλόγες και λιγότερους καρκινογόνες ουσίες.
Ψήστε… αλλιώς
Το ψήσιμο στα κάρβουνα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που το κάνουμε είναι. Με μερικές αλλαγές στη μέθοδο, μπορείτε να απολαύσετε το μπάρμπεκιου χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com