4/7/2025
Μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 22%.
Υπάρχει ένα φρούτο που μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση; Η απάντηση είναι ναι!
Όλοι έχουμε ακούσει τη γνωστή φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αλλά ξέρατε ότι κάποια άλλα φρούτα μπορεί να κάνουν πολύ περισσότερα από το να μας κρατούν σωματικά υγιείς;
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Χάρβαρντ, τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης.
Τι έδειξε η μελέτη για το “θαυματουργό” φρούτο;
Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 32.000 ανθρώπους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα εσπεριδοειδή είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα.
Πέρα από τη γεύση, αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα σχετίζεται με την επίδραση που έχουν τα φρούτα αυτά στο μικροβίωμα του εντέρου μας. Μια σύνδεση ίσως όχι τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Πώς συνδέεται το έντερο με τη διάθεση;
Το μυστικό βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο είδος «καλών» βακτηρίων του εντέρου, το F. prausnitzii. Τα άτομα που τρώνε εσπεριδοειδή έχουν περισσότερα από αυτά τα βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Αυτά τα βακτήρια παράγουν μια ουσία η οποία συμβάλλει στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης – βασικών χημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας.
Έτσι, όσο πιο υγιές είναι το έντερό μας, τόσο καλύτερη είναι και η ψυχική μας υγεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά φαίνεται επίσης να επηρεάζουν θετικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και να μας προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο.
Η σημασία του μικροβιώματος του εντέρου και η πιθανή επιρροή του στην κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, γίνεται όλο και πιο φανερή, με τους επιστήμονες να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών στα πλαίσια ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής.
Επιπλέον τροφές για καλή διάθεση;
Εκτός από πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, υπάρχουν πολλά άλλα ευεργετικά τρόφιμα που συμβάλουν στη βελτίωση της διάθεσης:
- Ακτινίδιο
- Αυγά
- Ψάρι (σολομός, μπακαλιάρος, τόνος)
- Γάλα και τυρί
- Φασόλια και φακές
- Δημητριακά
- Ξηροί καρποί και σπόροι
Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition σε διάστημα 5,3 ετών, οι άνθρωποι που έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα (περίπου μια χούφτα) είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Ενώ σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Report, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου.
Η ευεργετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της κατάθλιψης οφείλεται πιθανότατα, κατά τους ειδικούς, στα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν.
Η υγιεινή διατροφή λοιπόν δεν βοηθά μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό μας. Ένα απλό φρούτο την ημέρα μπορεί να είναι η αρχή για καλύτερη διάθεση και ψυχική ευεξία. Γιατί λοιπόν να μην ξεκινήσουμε σήμερα;
Πηγή: https://www.vita.gr