26/7/2025
Για χρόνια ήταν στο στόχαστρο ως επικίνδυνα για αύξηση της χοληστερίνης. Αυτός ο μύθος έχει πλέον καταρρεύσει με τις επιστημονικές έρευνες και τους διατροφολόγους να αναδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που έχουν τα αυγά για τον οργανισμό μας χάρη στην υψηλή πρωτεΐνη και τις βιταμίνες που περιέχουν.
Μάλιστα μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.
Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε πως η τακτική κατανάλωση αυγών – ακόμη και ενός μόνο την εβδομάδα – μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό (47%) τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν αυγά είχαν μικρότερη συσσώρευση των τοξικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.
Ο μύθος του κινδύνου της χοληστερόλης
Για αιώνες θεωρούνταν απαραίτητα στη διατροφή. Πλούσια σε πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, ήταν παγκοσμίως ένα βασικό τρόφιμο. Τη δεκαετία του ’70, όμως, η υψηλή χοληστερόλη που περιέχουν τα κατέταξε στις «επικίνδυνες» τροφές για την καρδιά.
Με την πρόοδο της επιστήμης, κατέστη σαφές ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι σταδιακά επανήλθαν στα μενού μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Πώς συνδέονται τα αυγά με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και πρόληψης, όπως η διατροφή, αποκτά κρίσιμη σημασία.
Όπως επισημαίνεται από το Medical New Today, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χολίνη είναι σημαντική για τη γνωστική λειτουργία και τα αυγά είναι μια από τις βασικότερες διατροφικές πηγές.
Η χολίνη είναι πρόδρομος της ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής), συμβάλλει στις κυτταρικές μεμβράνες και έχει νευροπροστατευτική δράση. Παράγεται εν μέρει στο σώμα, αλλά όχι σε επαρκή ποσότητα — άρα πρέπει να προσλαμβάνεται και μέσω διατροφής.
Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, τα οποία οι περισσότεροι ενήλικες δεν καταναλώνουν επαρκώς.
Τι έδειξε η μελέτη
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 1.024 ηλικιωμένους (μέση ηλικία: 81,4 έτη) που διέμεναν σε γηροκομεία στο Ιλινόις. Παρακολουθήθηκαν για περίπου 6,7 χρόνια, με ετήσιες ιατρικές εξετάσεις και διατροφικά ερωτηματολόγια.
Κατά την περίοδο αυτή, πάνω από το ένα τέταρτο εμφάνισε Αλτσχάιμερ. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αυγό την εβδομάδα είχαν 47% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο.
Σε δεύτερη φάση, οι επιστήμονες εξέτασαν μεταθανάτια τους εγκεφάλους 578 συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν αυγά παρουσίαζαν μικρότερη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χολίνη και τα ω-3 λιπαρά δρουν συνεργατικά για την προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας με την ηλικία.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο Medical News Today, περίπου το 40% του προστατευτικού αποτελέσματος εξηγείται από την υψηλότερη πρόσληψη χολίνης. Η προσθήκη ω-3 ενισχύει περαιτέρω την επίδραση. Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα χολίνης και ω-3.
Περιορισμοί και προοπτικές
Η μελέτη έχει όμως και περιορισμούς. Η διάρκεια παρακολούθησης (6,7 χρόνια) θεωρείται σύντομη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα αντιστροφής αιτίου-αιτιατού. Επίσης, το δείγμα ήταν από συγκεκριμένο πληθυσμό στις ΗΠΑ και η κατανάλωση τροφών δηλώθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, κάτι που ενέχει κινδύνους ανακριβειών.
Σε κάθε περίπτωση αν σας αρέσουν τα αυγά, συνεχίστε να τα απολαμβάνετε. Μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Αλλά ακόμη κι αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί πλήρως, παραμένουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και πολλών μικροθρεπτικών συστατικών.