ΚεντρικήΥγεία

Αιμορραγικός πυρετός: Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο μεταφοράς του ιού – Τι να περιμένουμε από τη νέα παραλλαγή κορονοϊού

3/7/2025

Τι συστήνεται από τον ΕΟΔΥ

«Οι μελέτες τώρα είναι σε εξέλιξη αναφορικά με την ανάλυση των δειγμάτων και προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νόσημα, τον νεότερο αιμορραγικό πυρετό», είπε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥΔημήτρης Παρασκευής, αναφορικά με το τι προέκυψε από τα δείγματα που πήρε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά τον κτηνοτρόφο που έχασε τη ζωή του από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας Κονγκό.

«Το τελευταίο περιστατικό που αφορούσε θάνατο από συγκεκριμένο ιό ήταν το 2008 και πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Έχουμε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων, τα οποία είναι μεμονωμένα σε μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, για το πώς εξηγεί αυτή την επανεμφάνιση, η οποία οδήγησε και σε θάνατο μετά από τόσα χρόνια εξήγησε: «Το πιο πιθανό σενάριο είναι, γιατί αυτή τη χρονική περίοδο έχουν αναφερθεί κρούσματα σε γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια, να είχε γίνει κάποια μετακίνηση αιγοπροβάτων ή άλλων ζώων ενδεχομένως από εκείνη την περιοχή και λόγω αυτού να παρατηρήθηκε η μετάδοση μέσω τσιμπουριού στον κτηνοτρόφο, που δυστυχώς κατέληξε, και να εμφανίστηκε στη χώρα μας. Είναι κάτι που συμβαίνει σχετικά συχνά».

Τι συστήνεται από τον ΕΟΔΥ

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παρασκευής ανέλυσε τις συστάσεις που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.

«Η σύσταση αφορά κυρίως στη γεωγραφική περιοχή που παρατηρήθηκε το κρούσμα όπου εμφανίστηκε το κρούσμα. Δηλαδή, οι συστάσεις αφορούν γενικότερα την επαφή μας με τη φύση. Να είμαστε επιφυλακτικοί».

«Μπορούμε να φοράμε ρούχα που δεν αφήνουν εκτεθειμένα κάποια σημεία του σώματός μας, να κάνουμε χρήση εντομοαπωθητικού και αν πέσει στην αντίληψή μας ότι μας έχει δαγκώσει κάποιο τσιμπούρι, τότε αν γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το απομακρύνουμε, να το κάνουμε μόνοι μας, με ιδιαίτερη προσοχή, ή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, σε κάποιον γιατρό προκειμένου να το απομακρύνει με ασφάλεια. Οι συστάσεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Προφανώς και δεν αφορά το να κλειστούμε στο σπίτι, να μην έχουμε την επαφή με τη φύση έτσι όπως έχουμε προγραμματίσει, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν μας αυτά τα προληπτικά μέτρα να αποφύγουμε τον κίνδυνο του να εκτεθούμε στο συγκεκριμένο παθογόνο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Υπάρχει θεραπεία»

Ο καθηγητής μίλησε για το αν υπάρχει θεραπεία για τον αιμορραγικό πυρετό, αλλά και αν μπορεί να κολλήσει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Θεραπεία υπάρχει, δεν είναι ειδική αντιική θεραπεία, αλλά αν τυχόν συμβεί να εκτεθούμε, μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο απομακρύνοντας το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά και επίσης να ενημερώσουμε αν έχουμε τυχόν υποψία να είναι στη συνείδηση μας. Να είναι κατά νου ότι αν εμφανίσουμε συμπτώματα, τότε να απευθυνθούμε αμέσως να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. (…) Μπορεί να μεταδοθεί μόνο όταν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα. Ευτυχώς, δεν μπορεί να μεταδοθεί πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει άμεση επαφή με βιολογικά υγρά ή εκκρίσεις από το άτομο το οποίο έχει προσβληθεί έχει μολυνθεί με τον ιό».

Όσον αφορά την πιθανότητα να παρουσιαστεί κάποιο άλλο κρούσμα ο Δημήτρης Παρασκευής απάντησε: «Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα; Είναι η ιχνηλάτηση των επαφών, Είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, είναι οι κατάλληλες απεντομώσεις, στοχευμένες απεντομώσεις, είναι όλες οι αρχές διαφορετικών υπηρεσιών σε εγρήγορση προκειμένου αν συμβεί κάτι τέτοιο να ανιχνευθεί σχετικά όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Το ερώτημα είναι πάρα πολύ λογικό. Δεν πρόκειται για ιό ο οποίος έχει προκαλέσει και στο παρελθόν πολλά κρούσματα. Είναι κάτι δηλαδή το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε σε εγρήγορση».

Για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Τέλος, σχετικά με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξήγησε: «Τώρα αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, στη χώρα μας δεν παρατηρείται συστηματική αύξηση κρουσμάτων ή νοσηλειών. Συγκεκριμένα στις νοσηλείες δεν έχει αποτυπωθεί κάτι ιδιαίτερο. Έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση σε ό,τι αφορά τη θετικότητα, η οποία όμως δεν συμβαίνει συστηματικά».

«Δεν έχουμε δηλαδή συνεχόμενη αύξηση και προς το παρόν επιδημιολογική εικόνα είναι έτσι όπως την περιγράψαμε. Δεν εγκυμονεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον αναφορικά με το παρόν, μέχρι τώρα δηλαδή, τα στοιχεία είναι αυτά».

Related posts

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά ο κύκλος διαλέξεων στη Φιλοσοφική Ακαδημία

xristiana

Ημερίδα Με Θέμα: «Σύγχρονοι Προβληματισμοί Της Οικογένειας» Από Το Σύλλογο Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ

xristiana

Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη! Δωρεάν Διαδικτυακά Βιωματικά Εργαστήρια

xristiana