ΚεντρικήΥγεία

Έτσι θα διαλέγετε πάντα το καλύτερο καρπούζι, σύμφωνα με τους ειδικούς

22/6/2025

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα και θα απολαμβάνετε κάθε φορά ένα γλυκό, ζουμερό, δροσερό καρπούζι

Όταν μιλάμε για καλοκαίρι, μιλάμε για καρπούζι! Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο και η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με ένα γλυκό, ζουμερό και δροσερό καρπούζι. Το πρόβλημα είναι πως η επιλογή αυτού του φρούτου είναι μια δύσκολη υπόθεση και πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Όμως η επιλογή του σωστού καρπουζιού δεν είναι θέμα τύχης, είναι γνώση. Ειδικοί στο Health αποκαλύπτουν τα πιο αξιόπιστα σημάδια που δείχνουν ποιο καρπούζι αξίζει να φτάσει στο τραπέζι σας.

Μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τα καλύτερα  – χωρίς κοψίματα, χωρίς δοκιμές, μόνο με τα μάτια και τα χέρια σας.

1. Ελέγξτε το σχήμα

Όταν διαλέγετε καρπούζι:

  • Προτιμήστε όσα έχουν συμμετρικό, ομοιόμορφο σχήμα. Τα παράξενα σχήματα μπορεί να επηρεάζουν τη γεύση και την υφή.
  • Να είναι σφιχτό και σταθερό στην αφή. Αν η φλούδα είναι μαλακή, μπορεί να είναι παραγινωμένο ή να έχει αρχίσει να σαπίζει.
  • Επιλέξτε καρπούζια στρογγυλά και γεμάτα στα άκρα.
  • Αν υπάρχει ακόμα κοτσάνι, να είναι ξερό και καφέ. Ένα πράσινο κοτσάνι δείχνει ότι το καρπούζι κόπηκε πρόωρα και ίσως δεν έχει προλάβει να γλυκάνει.

Προσοχή: Τα καρπούζια δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν αφού κοπούν. Ό,τι αγοράσετε, αυτό είναι. Δεν θα γίνει πιο γλυκό όσο κάθεται στο σπίτι.

2. Δείτε το χρώμα

Το εξωτερικό χρώμα λέει πολλά για την ωριμότητα:

  • Η φλούδα πρέπει να είναι ματ, όχι γυαλιστερή. Το γυαλιστερό σημαίνει πως το έκοψαν νωρίς.
  • Ομοιόμορφο χρώμα σημαίνει σταθερή ωριμότητα σε όλο το φρούτο.
  • Αν το εσωτερικό είναι ανοιχτό ροζ, μπορεί να είναι ακόμα γλυκό. Η ένταση του κόκκινου οφείλεται στο λυκοπένιο (ένα αντιοξειδωτικό), που δεν έχει γεύση. Οπότε, μην κρίνετε μόνο από το χρώμα, ακόμα κι αν έχετε εικόνα από τη σάρκα του καρπουζιού

3. Ελέγξτε για «φλέβες» και σημάδια

Ψάξτε για σκουρόχρωμες φλέβες ή σημάδια στην επιφάνεια. Οι μεγάλοι «ιστοί» ή σκούρες κηλίδες, δείχνουν ότι το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δηλαδή είναι πολύ γλυκό.

4. Βρείτε την κίτρινη κηλίδα

Η κίτρινη πλευρά (γνωστή ως «κηλίδα αγρού») δείχνει πού ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος ενώ ωρίμαζε.

  • Μεγάλη, κίτρινη κηλίδα, στο χρώμα του βούτυρο, σημαίνει ότι ωρίμασε σωστά στο φυτό.
  • Μικρή ή λευκή κηλίδα σημαίνει ότι είναι πιθανόν άγουρο.
  • Αν είναι πορτοκαλί, ίσως είναι παραγινωμένο.

5. Χτυπήστε το

Χτυπήστε ελαφρά με τα δάχτυλα.

  • Βαθύς ήχος σημαίνει πως είναι ώριμο.
  • Κούφιος ή επίπεδος ήχος  πιθανώς να είναι παραγινωμένο ή αφυδατωμένο.
  • Ψηλός ήχος σημαίνει πως έχει παχιά φλούδα και είναι άγουρο.

6. Ξύστε το

Ξύστε ελαφρά την επιφάνεια.

  • Αν αποκαλύπτεται πρασινο-λευκό χρώμα, είναι ώριμο.
  • Αν φαίνεται σκούρα γραμμή, είναι άγουρο.

7. Σηκώστε το

Το καλύτερο καρπούζι είναι συνήθως το πιο βαρύ για το μέγεθός του. Περισσότερο βάρος σημαίνει περισσότερος χυμός, άρα πιο ζουμερό και γλυκό.

  • Mini καρπούζι: ~3 κιλά
  • Κίτρινο καρπούζι: έως 13 κιλά
  • Με κουκούτσια: έως 20 κιλά

8. Αποφύγετε τα τραυματισμένα

Μην αγοράζετε καρπούζια με:

  • Μώλωπες
  • Σχίσιμο
  • Μαλακά σημεία
  • Χτυπήματα
  • Εξογκώματα

Τα οφέλη του καρπουζιού

Εκτός από γλυκό και νόστιμο, το καρπούζι είναι και θρεπτικό. Περιέχει:

  • Νερό: 92% περιεκτικότητα σε νερό—άψογο για ενυδάτωση.
  • Κάλιο: Καλή λειτουργία πίεσης, μυών και νεύρων.
  • Βιταμίνη C: Ενίσχυση ανοσοποιητικού και υγείας του δέρματος.
  • Λυκοπένιο: Αντιοξειδωτικό για την καρδιά. Έχει 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες.

Συνοπτικά

Για τέλειο καρπούζι, αναζητήστε:

  • Ομοιόμορφο σχήμα
  • Κίτρινη κηλίδα
  • Ιστούς/σκούρες κηλίδες
  • Βάρος
  • Ματ φλούδα
  • Βαθύ ήχο

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα και θα απολαμβάνετε κάθε φορά ένα γλυκό, ζουμερό, δροσερό καρπούζι. Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο.

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Φασολάκια πλατιά με πολύχρωμες πιπεριές και πλιγούρι

xristiana

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας με 9 αποτελεσματικές συμβουλές

xristiana