7/6/2025
Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούν μια επώδυνη κατάσταση, αλλά η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση και την πρόληψή τους.
Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους. Το ασβέστιο μπορεί να συνδυαστεί με ουσίες, όπως το οξαλικό ή το φωσφορικό, οι οποίες όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στερεοποιούνται. Μπορούν επίσης να προκληθούν από τη συσσώρευση ουρικού οξέος, που σχετίζεται με τον μεταβολισμό της πρωτεΐνης.
Καθώς το ουροποιητικό σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για να αποβάλλει στερεά σώματα, οι πέτρες στα νεφρά είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Για να τις αποφύγετετο τι καταναλώνετε έχει την ίδια σημασία με το τι πρέπει να αποφεύγετε.
Ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες, σύμφωνα με ειδικούς στο Health Line:
Μείνετε ενυδατωμένοι
Τα υγρά, και ιδιαίτερα το νερό, βοηθούν στην αραίωση των χημικών ουσιών που σχηματίζουν πέτρες. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 12 ποτήρια νερό την ημέρα.
Αυξήστε την κατανάλωση εσπεριδοειδών
Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους βοηθούν στη μείωση ή την παρεμπόδιση σχηματισμού λίθων, χάρη στο κιτρικό οξύ που περιέχουν. Καλές πηγές είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ.
Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξαλικού. Είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ασβέστιο από τροφές και όχι από συμπληρώματα, τα οποία σχετίζονται με τον σχηματισμό λίθων. Καλές πηγές είναι το γάλα, το γιαούρτι, το κότατζ και άλλα τυριά.
Φυτικές πηγές περιλαμβάνουν τα όσπρια, το τόφου με ασβέστιο, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τους σπόρους και τη μελάσα. Αν δεν καταναλώνετε αγελαδινό γάλα, προτιμήστε γάλα χωρίς λακτόζη, εμπλουτισμένο σόγιας ή κατσικίσιο. Ενσωματώστε επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός), μανιτάρια και τυρί.
Τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε
Περιορίστε το αλάτι
Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα. Αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό και διαβάζετε τις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων. Τα φαγητά εστιατορίων και τα fast food συχνά περιέχουν πολύ νάτριο. Ζητήστε να μην προστεθεί αλάτι στα φαγητά σας, όπου είναι δυνατόν. Ελέγξτε και τα ροφήματα, καθώς ορισμένοι χυμοί λαχανικών περιέχουν πολύ νάτριο.
Μειώστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, χοιρινού, κοτόπουλου, πουλερικών και αυγών αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος. Επίσης, μειώνει το κιτρικό στα ούρα, που εμποδίζει τον σχηματισμό λίθων. Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης είναι η κινόα, το τόφου, το χούμους, οι σπόροι chia και το ελληνικό γιαούρτι. Επειδή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη ποσότητα.
Προσοχή στα οξαλικά
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά μπορεί να αυξήσουν τον σχηματισμό λίθων. Αν έχετε ιστορικό, ίσως χρειαστεί να τα μειώσετε ή να τα αποκλείσετε. Αν τα καταναλώνετε, συνοδεύστε τα πάντα με κάποια πηγή ασβεστίου, ώστε το οξαλικό να δεσμευτεί στο πεπτικό σύστημα πριν φτάσει στα νεφρά. Τροφές υψηλές σε οξαλικά είναι:
- σοκολάτα
- παντζάρια
- ξηροί καρποί
- τσάι
- ραβέντι
- σπανάκι
- σέσκουλο
- γλυκοπατάτες
Αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το αλκοόλ
Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφορικών, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό λίθων. Επίσης μην καταναλώνετε αλκοόλ και γενικά τρόφιμα και ποτά που σας αφυδατώνουν,
Περιορίστε ή αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα
Τα πρόσθετα σάκχαρα – όπως η σακχαρόζη και η φρουκτόζη – αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες. Προσέχετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε σε γλυκά, ροφήματα, φρούτα και επεξεργασμένα προϊόντα. Στις ετικέτες τροφίμων πρόσθετα ζάχαρα μπορεί να αναφέρονται ως: σιρόπι καλαμποκιού, κρυσταλλωμένη φρουκτόζη, μέλι, νέκταρ αγαύης, σιρόπι καστανού ρυζιού και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.