ΚεντρικήΥγεία

Η… «κατάρα των Φαραώ» στη μάχη κατά της λευχαιμίας

24/6/2025

Τοξικός μύκητας που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών αποτελεί πηγή μιας πολλά υποσχόμενης νέας θεραπείας για τον καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μετέτρεψαν τον θανατηφόρο μύκητα Aspergillus flavus, που συνδέεται με την κατάρα των Φαραώ, σε μια ισχυρή ένωση που καταπολεμά τον καρκίνο και ανοίγει νέους δρόμους στην ανακάλυψη περισσότερων φαρμάκων από μύκητες.

Αφότου οι αρχαιολόγοι άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών τη δεκαετία του 1920, μια σειρά από πρόωρους θανάτους μεταξύ της ομάδας ανασκαφής τροφοδότησε φήμες για μια κατάρα του Φαραώ. Δεκαετίες αργότερα, γιατροί θεώρησαν ότι τα σπόρια μυκήτων, αδρανή για χιλιετίες, θα μπορούσαν να είχαν παίξει ρόλο.

Τη δεκαετία του 1970, δώδεκα επιστήμονες εισήλθαν στον τάφο του Καζίμιρ Δ΄ στην Πολωνία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, δέκα από αυτούς πέθαναν. Μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι ο τάφος περιείχε Aspergillus flavus, του οποίου οι τοξίνες μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του πνεύμονα, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Related posts

Time for beauty news

xristiana

Ρέθυμνο: Όταν Η Τέχνη Στην Κοινότητα Συναντά Την Αναπηρία

xristiana

Polka-dot nails: Το απόλυτο micro trend για το καλοκαιρινό μανικιούρ

xristiana