ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φωτογραφία επιστημονικής έρευνας στον Χελμό διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Nature

14/5/2025

«Η εργασία σε ορεινά περιβάλλοντα αποτελεί πρόκληση λόγω των ίδιων των καιρικών φαινομένων που θέλουμε να παρατηρήσουμε».

Η δύσκολη και συνάμα γοητευτική δουλειά πεδίου των επιστημόνων αποτελεί το θέμα του φωτογραφικού διαγωνισμού «Scientist at work», που διοργανώνει το περιοδικό Nature για έκτη συνεχή χρονιά. Ανάμεσα στους έξι νικητές του φετινού διαγωνισμού βρίσκεται και μια φωτογραφία που αποτυπώνει τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που έκανε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες μια ελβετική ερευνητική ομάδα στην οροσειρά του Χελμού, στην Πελοπόννησο.

Ο Λαϊονέλ Φαβρέ (Lionel Favre) συμμετέχει με την ομάδα του Εργαστηρίου Έρευνας Ακραίων Περιβαλλόντων του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL) στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ CleanCloud, που χρηματοδοτείται από το Horizon Europe, για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού νεφών σε όλη την ήπειρο και του τρόπου με τον οποίο τα σύννεφα, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, ανταποκρίνονται στις αλλαγές της ρύπανσης. Μία από τις περιοχές όπου γίνονται μετρήσεις είναι το όρος Χελμός στην Πελοπόννησο. Εκεί, οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα πεδίου με τίτλο «Chopin», έπρεπε να περιμένουν σχεδόν έναν μήνα σε απογοητευτικά ήπιο καιρό μέχρι να αρχίσουν τελικά να σχηματίζονται σύννεφα για να κάνουν τις μετρήσεις τους. Όταν αυτή η στιγμή ήρθε, έστησαν τον εξοπλισμό τους στο σημείο μέτρησης και άρχισαν τις πτήσεις ενός προσδεμένου (tethered) μετεωρολογικού μπαλονιού. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν οκτώ πτήσεις διάρκειας μερικών ωρών η κάθε μία. Ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2024 με τον συνάδελφό του ερευνητή, Μάικλ Λονάρντι (Michael Lonardi) να χειρίζεται το μετεωρολογικό μπαλόνι μέσα στην ομίχλη τον έκανε να σηκώσει τη φωτογραφική του μηχανή για να αιχμαλωτίσει τη σκηνή. Η φωτογραφία αυτή ήταν ανάμεσα στις έξι που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του Nature.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λαϊονέλ Φαβρέ χαρακτηρίζει τη στιγμή που αποτύπωσε «μαγική». Θυμάται ότι «ήταν μια πραγματικά εξαντλητική ημέρα, επειδή ο χειρισμός του μετεωρολογικού μπαλονιού σε χαμηλή ορατότητα είναι δύσκολος, αφού πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το σκοινί που συγκρατεί το μπαλόνι δεν κολλάει πουθενά και δεν θα σπάσει, όπως και ότι όλα τα όργανα λειτουργούν ομαλά».

Παρά τις αντιξοότητες, όμως, μάς εκμυστηρεύεται ότι «ήμασταν πραγματικά χαρούμενοι που πετάξαμε σε αυτές τις συνθήκες, αφού η ομίχλη και τα χαμηλά σύννεφα είναι πραγματικά αυτό που ψάχνουμε. Περιμέναμε αυτού του είδους τον καιρό για σχεδόν τρεις εβδομάδες στον γαλάζιο ουρανό μέχρι που τελικά είχαμε κάποια χαμηλά σύννεφα που έρχονταν στο όρος Χελμός».

Ο ερευνητής που απεικονίζεται στη φωτογραφία, μέλος της ίδιας ομάδας, Μάικλ Λονάρντι, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στην περιβαλλοντική επιστήμη, τα πειράματα γίνονται συχνά στο πιο ρεαλιστικό εργαστήριο που διαθέτουμε, την ίδια τη φύση. Γινόμαστε οι ίδιοι μέρος του πειράματος, καθώς βλέπουμε κατά κάποιο τρόπο τις ατμοσφαιρικές διεργασίες να αποκαλύπτονται μπροστά μας, παρατηρώντας να σχηματίζεται ένα σύννεφο εκεί που μέχρι πριν από μερικά λεπτά υπήρχε γαλάζιος ουρανός, και αυτό το βρίσκω απολύτως συναρπαστικό. Μερικές φορές μπορεί να είναι εξαντλητικό, αντιμετωπίζοντας χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλες εργάσιμες ημέρες για να συλλέξουμε κάτι που μπορεί να φαίνεται απλώς ένα μάτσο αριθμοί, αλλά αυτή είναι επίσης η πρόκληση που μας κινητοποιεί, ενώ προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον πλανήτη μας».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η εργασία σε ορεινά περιβάλλοντα «αποτελεί πρόκληση λόγω των ίδιων των καιρικών φαινομένων που θέλουμε να παρατηρήσουμε. Για παράδειγμα οι απότομες αλλαγές στον άνεμο αποτελούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια του συστήματός μας. Οι εταίροι μας στο έργο είχαν την πρόκληση να διατηρήσουν τα όργανα κατά τους χειμερινούς μήνες, φτάνοντας στον σταθμό στην κορυφή του βουνού παρά τη χιονοκάλυψη».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Το 10ο Kallithea Run επιστρέφει φέτος με επετειακή διάθεση!

xristiana

ΕΟΔΥ: Ενημερωτική Καμπάνια Για HIV/AIDS Και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

xristiana

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη ενυδατική μάσκα προσώπου με τέσσερα υλικά

xristiana