ΚεντρικήΚοινωνικά

«Ο Δόκτωρ» του Μπράνισλαβ Νούσιτς, η νέα παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι

20/5/2025

Στέλιος Μαμαλάκης: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον Πολιτισμό και την ερασιτεχνική δημιουργία και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Στις 23, 24 και 25 Μαΐου ΚΑΙ στις 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου, στις 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Δόκτωρ» του Μπράνισλαβ Νούσιτς, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγίου Δημητρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό! Η νέα θεατρική παραγωγή του Τμήματος Πολιτισμού είναι σε σκηνοθεσία/διδασκαλία της Γεωργίας Αθανασιάδου.    

Αναφορικά με την παράσταση ο δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης, σημείωσε: «Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου μας ετοίμασε και πάλι μια σπουδαία παράστασης, με την ευθύνη και την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού και της αντιδημάρχου Αγγελικής Σαραβελάκη.

Η νέα θεατρική του πρόκληση, είναι μια επίκαιρη σάτιρα με διαχρονικά μηνύματα που μας αφορούν όλους. Πιστεύω ότι το θεατρόφιλο κοινό του δήμου μας -και όχι μόνο- θα απολαύσει και την παράσταση, η οποία γίνεται στο φιλόξενο δημοτικό μας θέατρο και θα τιμήσει με την προσέλευση του την προσπάθεια όλων των συντελεστών, όπως τους αξίζει. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον Πολιτισμό και την ερασιτεχνική δημιουργία και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγγελική Σαραβελάκη επεσήμανε:  «Το Τμήμα Πολιτισμού του δήμου Αγίου Δημητρίου με το Θεατρικό του Εργαστήρι παρουσιάζει για πρώτη φορά, στη νέα του καλοκαιρινή θεατρική παραγωγή, μια κωμωδία του Μπράνισλαβ Νούσιτς ενός συγγραφέα με ελληνική καταγωγή (Αλκιβιάδης Νούσιας).  Είναι μια παράσταση που δημιουργήσαμε με πολύ αγάπη και μεράκι για όλες και όλους εσάς, που χρόνια τώρα, παρακολουθείτε ανελλιπώς και υποστηρίζετε τις παραστάσεις μας. Η συγκεκριμένη θεατρική προσπάθεια, υπό την καθοδήγηση της Γεωργίας Αθανασιάδου, ανταποκρίνεται πλήρως στα υψηλά στάνταρτ της «παράδοσης» που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια. Άνθρωποι που συμμετείχαν στη θεατρική ομάδα μας κατά το παρελθόν μαζί με νέα μέλη, δημιούργησαν με αγάπη, πάθος και καλαισθησία, μια “καλλιτεχνική παρακαταθήκη” που οφείλουμε να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο»!

Από την πλευρά της, η σκηνοθέτιδα Γεωργία Αθανασιάδου ανέφερε: «Ύστερα από την επιλογή μας, την περασμένη χρονιά, να ασχοληθούμε με το θέατρο στη Βουλγαρία, αποφασίσαμε να παραμείνουμε στις βαλκανικές χώρες και να μελετήσουμε φέτος, το σέρβικο θέατρο και συγκεκριμένα το έργο του Μπράνισλαβ Νούσιτς, «Ο Δόκτωρ». Ο Νούσιτς μέσα από τις κωμωδίες του, ασκεί κριτική στην εξουσία, τη γραφειοκρατία αλλά και στα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, δεν τους κρίνει και δεν τους καταδικάζει για αυτά τους τα ελαττώματα. Επισημαίνει τα κακώς κείμενα, γελώντας με αυτά. Έτσι οι ήρωες του, παρόλο που κουβαλούν αρνητικά χαρακτηριστικά, δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντιπαθείς, ούτε και μοιάζουν επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, αντίθετα μας προκαλούν γέλιο και συμπάθεια. Στο έργο που θα παρακολουθήσετε, περιγράφεται το διαχρονικό θέμα της «δύναμης» και της «εξουσίας» του χρήματος, καθώς κάποιοι από τους ήρωες μας δείχνουν να πιστεύουν. Όπως λέει και ο πρωταγωνιστής μας: «Όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται σε αυτή τη ζωή». Ευτυχώς η πραγματικότητα της σκηνής, αλλά και της ζωής θα έλεγα, είναι πολύ μακριά από τέτοιου είδους πεποιθήσεις… Καλή θέαση

Βιογραφικό Μπράνισλαβ Νούσιτς

Ο Μπράνισλαβ Νούσιτς ή Αλκιβιάδης Νούσιας, βλάχικης καταγωγής, γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1864. Υπήρξε σπουδαίος πεζογράφος, κωμωδιογράφος και θεμελιωτής της σύγχρονης ρητορικής στη Σερβία. Έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα, για τα οποία αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το θεατρικό κοινό. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής, πολέμησε στο σερβο-βουλγαρικό πόλεμο το 1885.

Μετά το τέλος του, φυλακίστηκε για ένα χρόνο, επειδή σε ένα δημοσιευμένο ποίημά του σατίριζε τον ηγεμόνα της Σερβίας, βασιλιά Μίλαν Ομπρένοβιτς. Μέσα στη φυλακή, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να γράψει την κωμωδία «Προστασία». Από το 1889, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις υπουργείων και προξενείων, ενώ διετέλεσε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου στο Βελιγράδι. Το 1905, άφησε τη θέση του και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1913, ίδρυσε το Εθνικό Θέατρο στα Σκόπια. Η ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της Σερβίας και η αρθρογραφία του για τα εθνικά θέματα, τον έριξαν στη δυσμένεια του παλατιού και της «Μαύρης Χειρός», της εθνικιστικής οργάνωσης που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων κατοχής του Βασιλικού Σερβικού Στρατού.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Νούσιτς εγκατέλειψε τη χώρα και έζησε στην Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Σερβία, συντετριμμένος από τη απώλεια του γιού του στο μέτωπο. Ορκίστηκε διευθυντής του Τμήματος Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου στο Σεράγεβο. Το 1927 επέστρεψε στο Βελιγράδι. Έφυγε από τη ζωή το 1938.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  • Ζίβοτα Ταβίγιοβιτς: Άγγελος Κανάς
  • Μάρα (η γυναίκα του): Ντορέτα Σοφιανοπούλου
  • Μίλοραντ (ο γιος του): Γιάννης Σταυρόπουλος
  • Σλάβκα (η κόρη του): Αγγελική Λάμπου
  • Θείος Μπλάγκογιε (ο αδερφός της Μάρα): Χρήστος Καστόρης
  • Βέλιμιρ Πάβλοβιτς: Ηρακλής Μπέκιος
  • Κυρία Σπασόγιεβιτς: Σοφία Τσιρώνη
  • Κυρία Πρότιτς: Αργυρώ Νικολοπούλου
  • Κυρία Ντράγκα: Νατάσα Σαμαρά
  • Δόκτωρ Ράισερ: Ελένη Τζεμανάκη
  • Σόικα: Χριστίνα Ανδρούτσου
  • Κλάρα: Αγγελική Πιπέρα
  • Πέπικα: Μάριος Μουτής
  • Μάριτσα: Ηλιάνα Τσιρίμπα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  • Διδασκαλία / Σκηνοθεσία: Γεωργία Αθανασιάδου
  • Σκηνικά / Κοστούμια / ArtWork: Ελένη Νανοπούλου
  • Μετάφραση Κειμένου: Σιμωνίδα Αργυράκου
  • Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Σταματελόπουλος
  • Παραγωγή: Τμήμα Πολιτισμού – Δήμος Αγίου Δημητρίου.

Related posts

5 κοινά διατροφικά λάθη που κάνουμε όλοι, σύμφωνα με διαιτολόγους

xristiana

Αναπηρία: Μικροτσίπ βοηθά παράλυτους να περπατήσουν ξανά… ακόμη πιο εύκολα

xristiana

Στη Μνήμη Του Άλκη: Οι Παλαίμαχοι Άρη Και ΑΕ Ηρακλείου Αναμετρώνται Σε Έναν Αγώνα Κατά Της Οπαδικής Βίας

xristiana