ΚεντρικήΟμορφιά

Λειτουργούν πραγματικά οι viral κορεάτικες μάσκες κολλαγόνου που βλέπουμε στο #BeautyTok;

6/5/2025

Κάθε μέρα, ένα νέο beauty trend σαρώνει το TikTok. Από viral ρουζ μέχρι θεωρίες ευεξίας όπως το “cortisol face”, οι οθόνες μας γεμίζουν συνεχώς με συμβουλές και προτάσεις προϊόντων, συνήθως από μη ειδικούς.

Οπότε, είναι φυσικό να έχουμε αρχίσει να κρατάμε μικρό καλάθι. Κι αυτό, ίσως, να είναι και το πιο υγιές που μπορούμε να κάνουμε.

Ένα ακόμα trend που μας κέντρισε το ενδιαφέρον; Οι κορεάτικες μάσκες κολλαγόνου που φοριούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι υποσχέσεις είναι πολλές: πιο σφριγηλή και ενυδατωμένη επιδερμίδα μέσα σε ένα βράδυ, με αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και καλύτερη ελαστικότητα. Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά ισχύει; Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και παρέχει δομή σε δέρμα, μαλλιά, νύχια και συνδετικούς ιστούς. Αποτελεί περίπου το 75% του δέρματός μας και βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας. Με τα χρόνια, η φυσική παραγωγή του μειώνεται, οδηγώντας σε χαλάρωση και ρυτίδες.

Αν και η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρόσληψης κολλαγόνου μέσω προϊόντων (είτε πόσιμων είτε τοπικών) είναι ακόμη σε εξέλιξη, φαίνεται ότι η χρήση του μπορεί να υποστηρίξει τη δομή του δέρματος.

Τι είναι οι κορεάτικες μάσκες κολλαγόνου;

Πρόκειται για μάσκες που φοριούνται ενώ κοιμόμαστε, εξού και η ονομασία “overnight”. Ο στόχος τους είναι να προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και, ιδανικά, να ενισχύσουν την απορρόφηση κολλαγόνου από το δέρμα. Είναι εμποτισμένες με ένα πλούσιο serum (ή αλλιώς “ampoule”), που συνήθως περιέχει υαλουρονικό οξύ και υδρολυμένο κολλαγόνο, δηλαδή κολλαγόνο που έχει σπάσει σε μικρότερα μόρια ώστε να απορροφάται ευκολότερα.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα επαρκής απόδειξη ότι το δέρμα απορροφά τοπικά το κολλαγόνο, το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι σίγουρα πιο πιθανό να διεισδύσει σε σχέση με το “κανονικό”.

Οφέλη

Ανεξάρτητα από το αν το κολλαγόνο απορροφάται πλήρως ή όχι, αυτές οι μάσκες προσφέρουν κάποια σίγουρα πλεονεκτήματα:

  • Ενισχυμένη ενυδάτωση: Το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί το νερό στο δέρμα και το διατηρεί ενυδατωμένο.
  • Ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού: Συχνά περιέχουν προβιοτικά και συστατικά που προστατεύουν και επανορθώνουν τον φραγμό του δέρματος.
  • Λεία και “γεμάτη” όψη: Η ενυδάτωση κάνει την επιδερμίδα να δείχνει πιο φρέσκια και σφριγηλή.
  • Μείωση λεπτών γραμμών: Η βελτιωμένη ενυδάτωση μειώνει προσωρινά την εμφάνιση ρυτίδων.

Συνολικά, είναι ένα ωραίο «δώρο» για την επιδερμίδα, κυρίως ως μέρος μιας γενικότερης ρουτίνας αντιγήρανσης, ιδανικά με χρήση 2-3 φορές την εβδομάδα.

Πιθανές παρενέργειες & τι να προσέξεις

Όπως με κάθε skincare προϊόν, υπάρχουν κάποια σημεία που αξίζει να προσέξεις:

  • Δυσφορία: Δεν είναι όλοι άνετοι με το να κοιμούνται με μάσκα στο πρόσωπο, ειδικά για πολλές ώρες. Αν σε ενοχλεί, μπορείς να τη φορέσεις για 3-4 ώρες αντί για όλη τη νύχτα.
  • Ερεθισμοί: Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες, πρόσεξε τα συστατικά. Άρωμα, συντηρητικά ή φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις.
  • Ακμή: Σε λιπαρά ή ακνεϊκά δέρματα, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να φράξει τους πόρους.
  • Αποτελεσματικότητα: Δεν είναι βέβαιο ότι η επιδερμίδα απορροφά όντως το κολλαγόνο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα.

Τελικά, αξίζουν;

Αν δεν έχεις υπερβολικά ευαίσθητο ή προβληματικό δέρμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σου κάνουν κακό. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι απλώς… να μη δεις διαφορά.

Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, θα προσφέρουν όντως μια δόση ενυδάτωσης και θα κάνουν την επιδερμίδα σου να δείχνει πιο «γεμάτη» και υγιής.

Μην περιμένεις όμως θαύματα. Οι μάσκες αυτές μπορούν να είναι ένα ωραίο συμπλήρωμα στη ρουτίνα σου, όχι το βασικό εργαλείο αντιγήρανσης.

Αν θες να δεις ουσιαστικά αποτελέσματα, βάλε στη ρουτίνα σου αντηλιακό, βιταμίνη C και ρετινοειδή, και μετά μπορείς να χρησιμοποιείς τη μάσκα ως το “κερασάκι στην τούρτα”, βοηθώντας να «κλειδώσουν» τα υπόλοιπα προϊόντα.

Ναι, μπορεί να δεις όμορφη και ενυδατωμένη επιδερμίδα, αλλά πιο πολύ ως κάτι έξτρα, όχι απαραίτητο.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η παπαδιά

xristiana

Παράταση μέχρι 31.12.2025 των συμβάσεων του έκτακτου και επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας- Διεκδικούμε άμεση μονιμοποίηση

xristiana

Ποπ κορν: Θερμίδες σε 1 μερίδα και οφέλη υγείας

xristiana