ΚεντρικήΠεριβάλλον

Απολιθώματα αποκαλύπτουν ότι τα ερπετά εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

23/5/2025

Όταν ντόπιοι εντόπισαν ίχνη από νύχια σε πετρώματα στην Αυστραλία δε φαντάζονταν ότι θα είχαν μπροστά τους τα απολιθώματα του προγόνου των ερπετών, των πτηνών και των θηλαστικών μαζί, ο οποίος ζούσε στη Γη πριν 355 εκατομμύρια χρόνια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Φλάιντερς της Αυστραλίας που ηγούνται σχετικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature, αποκαλύπτουν ότι τα αποτυπώματα δημιουργήθηκαν από αμνιωτά, μία ομάδα ζώων που περιλαμβάνει ερπετά, πτηνά και θηλαστικά.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ζώο αυτό διέσχισε το σημείο εκείνο τουλάχιστον 35 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Παλαιότερες έρευνες αφορούσαν στα πρώτα γνωστά απολιθώματα αμνιωτών που είχαν βρεθεί στη Νέα Σκωτία του Καναδά και χρονολογούνταν στα μέσα της Λιθανθρακοφόρου περιόδου, περίπου 319 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Εντούτοις, χάρη στα τελευταία ευρήματα υπολογίζεται ότι τα αμνιωτά υπήρχαν στην πρώιμη Λιθανθρακοφόρο περίοδο, περίπου 355 εκατομμύρια χρόνια πριν.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι συναρπαστική και, αν τα ίχνη έχουν ερμηνευτεί σωστά, τα ευρήματα επηρεάζουν σημαντικά την κατανόησή μας για την εξέλιξη των τετραπόδων», δήλωσε ο Στίβεν Σάλισμπουρι, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, σύμφωνα με το Nature.

Αναλυτικότερα, τα ίχνη βρέθηκαν σε τμήμα ψαμμίτη στην όχθη του ποταμού Μπρόκεν στην πολιτεία της Βικτώριας. Το πέτρωμα είχε ήδη τοποθετηθεί χρονικά στην πρώιμη Λιθανθρακοφόρο περίοδο βάσει ραδιομετρικών και τεκτονικών στοιχείων, ενώ απολιθωμένα ίχνη υδρόβιων ασπόνδυλων και ψαριών που βρέθηκαν στο ίδιο σημείο χρονολογήθηκαν με τη σειρά τους σε αυτήν την χρονική περίοδο.

Τα απολιθώματα φέρουν ίχνη από νύχια, χαρακτηριστικό των ερπετών και όχι των αμφιβίων, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις από κοιλιά ή ουρά, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τα τετράποδα αμνιωτά που άφησαν τα ίχνη τους ήταν σε θέση να κρατήσουν το σώμα και την ουρά τους μακριά από το έδαφος όσο περπατούσαν στην ξηρά.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Τζον Λονγκ, εξήγησε ότι όχι μόνο τα απολιθώματα είναι τα παλαιότερα του είδους, αλλά το ζώο που άφησε τα ίχνη του είναι πιθανό να πρόκειται για πρώιμο είδος ερπετού. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτά που έχουμε είναι τα πρώτα ίχνη ερπετών», τόνισε ο ειδικός.

Με το εύρημα αυτό, αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των τετράποδων όντων στον πλανήτη, καθώς αν πράγματι τα αμνιωτά εξελίχθηκαν κατά την πρώιμη Λιθανθρακοφόρο περίοδο, τότε ο τελευταίος κοινός πρόγονος αμνιωτών και αμφιβίων πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο πίσω στο χρόνο, στη Δεβόνια περίοδο, αναφέρει το The Conversation.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gr

Related posts

Στον Δήμο Ασπροπύργου ο τελικός του Μαθητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας, Τεχνολογίας & Επιχειρηματικότητας «Thries 4.0 Hackathon»

xristiana

Αλκοόλ: Το αποτελεσματικό κόλπο για να καταναλώνουμε λιγότερο

xristiana

Ζώδια σήμερα (18/12): Εστιάστε σε αντικειμενικές προσδοκίες – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana