ΚεντρικήΠεριβάλλον

28 αμερικανικές μεγαλουπόλεις βυθίζονται: Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκτεταμένη υποχώρηση εδάφους

13/5/2025

Νέα μελέτη δείχνει ότι 28 από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις των ΗΠΑ βυθίζονται με ρυθμούς έως 10 χιλιοστά ετησίως, κυρίως λόγω υπεράντλησης υπόγειων υδάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποδομικών ζημιών.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι 28 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Νέα Υόρκη (κεντρική φωτο κειμένου), το Σικάγο, το Ντάλας και το Ντένβερ, βυθίζονται με ετήσιους ρυθμούς από 2 έως 10 χιλιοστά. Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια και του Κρατικού Πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις ραντάρ για να χαρτογραφήσουν την καθίζηση σε αυτές τις περιοχές, καταγράφοντας υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τη βύθιση του εδάφους.

Το πρόβλημα στο Τέξας

Πόλεις του Τέξας, όπως το Χιούστον, αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές καθιζήσεις, με περίπου το 40% της πόλης να βυθίζεται με ρυθμούς άνω των 5 χιλιοστών ετησίως και το 12% με 10 χιλιοστά ετησίως. Ο επικεφαλής της μελέτης, Λέοναρντ Όχενχεν, προειδοποιεί ότι ακόμη και μικρές καθιζήσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την αντοχή κτιρίων, γεφυρών, σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στο αστικό περιβάλλον.

Τα αίτια της καθίζησης

Η καθίζηση δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και παρατηρείται σε πολλές περιοχές του κόσμου λόγω φυσικών γεωλογικών διεργασιών. Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι το 80% της αστικής καθίζησης στις ΗΠΑ οφείλεται στην υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, που χρησιμοποιούνται για διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Με την αστική επέκταση να συνεχίζεται, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί.

Οι επιπτώσεις στις παράκτιες και ενδοχώριες πόλεις

Αν και οι παράκτιες πόλεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της συνδυασμένης απειλής της καθίζησης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η καθίζηση επηρεάζει επίσης σημαντικά τις πόλεις της ενδοχώρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και προκαλώντας αστάθεια στις υποδομές. Η ανομοιόμορφη καθίζηση μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα σε κτίρια και δρόμους, επιβαρύνοντας τις τοπικές κοινότητες και τα συστήματα μεταφορών.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μακροζωία: Δέκα top συμβουλές για να πιάσετε τα 100

xristiana

Ροδάκινα: Πιο ωφέλιμα με τη φλούδα ή χωρίς

xristiana

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στο Καπανδρίτι – Αισθητός σε περιοχές στην Αττική

xristiana