19/5/2025
Τουλάχιστον 10.000 μικροί οικισμοί σε όλη τη χώρα δείχνουν να επηρεάζονται από την προώθηση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Παρά τις πολιτικές εξαγγελίες για επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και το γεγονός ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν ορατές στο τέλος του πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή σε 2 έως 3 χρόνια από σήμερα, η ανησυχία στους κόλπους ιδιοκτητών και μηχανικών παραμένει.
Η ρύθμιση, που έχει στόχο τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, βρίσκεται στο προσκήνιο και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες, δήμους, αλλά και «γαλάζιους» βουλευτές που μιλούν για ασφυκτικούς περιορισμούς με σοβαρές επιπτώσεις στη μικρή ιδιοκτησία. Για τους τελευταίους μάλιστα χρειάστηκε εντατικό… μασάζ την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να καμφθούν οι αντιρρήσεις.
Η βασική ένσταση αφορά τη μείωση των ορίων των οικισμών, με αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις να χαρακτηρίζονται πλέον εκτός σχεδίου περιορίζοντας δραστικά τις δυνατότητες δόμησης.
Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι παγώνει πολεοδομικές πράξεις, αναστέλλει επενδύσεις και μειώνει την αξία περιουσιών, μολονότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για νέα ρύθμιση που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη.
Σαφή θέση άλλωστε στο θέμα για να καθησυχάσει τις ανησυχίες πήρε τις προηγούμενες μέρες και ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι για τις απομακρυσμένες περιοχές των οικισμών η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε μη επιστημονικά ορθές τις οριοθετήσεις από τους νομάρχες.
«Η ρύθμιση θα αντιμετωπίζει τις περιοχές αυτές ευνοϊκότερα απ’ ό,τι την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς όμως να εξομοιώνονται πλήρως με τις εντός σχεδίου». Και τόνισε ότι θα διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοικιστικές ζώνες που βρίσκονται σε οργανική και γεωγραφική εγγύτητα με τους μικρούς οικισμούς.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος υπερασπίζεται το νέο πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συμμόρφωση με τη νομολογία και όχι για πολιτική επιλογή. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, ο κόσμος δεν έχει πειστεί για τις καλές προθέσεις της διοίκησης, θεωρώντας ότι η ρύθμιση του ΥΠΕΝ κινδυνεύει να βγάλει εκτός ορίων οικισμών το 80% των σημερινών άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων.
Πρόσφατη μάλιστα επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου (προφανώς σε μια δόση υπερβολής), έκανε λόγο για μια ρύθμιση όπου η αναμενόμενη απώλεια εμπορικής αξίας για τους ιδιοκτήτες υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ πανελλαδικά.
Πέρσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν 8.500 οικοδομικές άδειες σε αυτούς τους οικισμούς, που αποτελούν το 18% της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας.
Ας δούμε όμως μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πολίτες και μηχανικοί για τον γρίφο των μικρών οικισμών που απλώνονται σε όλη τη χώρα, για τις επερχόμενες αλλαγές, αλλά και το είδος της παρέμβασης που σχεδιάζει η Πολιτεία.
Πηγή: https://www.newmoney.gr