14/5/2025
Πού «σκάλωσε» και πώς κουρεύτηκε η ισχύς του έργου – Τι αναφέρει η ΑΕΠΟ που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
Ένα ακόμη σημαντικό αιολικό project αναμένεται να προσθέσει στο πλούσιο χαρτοφυλάκιό της η Ρόκας-Iberdrola, καθώς έλαβε το «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ για την κατασκευή ΑΣΠΗΕ στη θέση “Φανάρι – Χρυσόδεντρο- Σταυροδρόμι – Δρέβενο” της Δ.Ε. Αξιούπολης, του Δήμου Παιονίας Κιλκίς.
Το εν λόγω έργο όμως πέρασε, κατά κάποιο τρόπο, από τα… 40 κύματα καθώς αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε.
Ειδικότερα, κατά τη μακρά αδειοδοτική διαδικασία, το Νοέμβριο του 2024 η Διεύθυνση Προστασίας Δασών, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, γνωμοδότησε αρνητικά όσον αφορά στην εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων και θετικά, υπό όρους, ως προς την εγκατάσταση των υπόλοιπων Α/Γ.
Η εταιρεία Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, ανταποκρινόμενη άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές, όπως αυτές προέκυψαν από τη διαδικασία διαβούλευσης/γνωμοδοτήσεων, κατέθεσε τεχνικό υπόμνημα με βάση το οποίο καταργήθηκαν 5 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα καταλάμβαναν έκταση συνολικού εμβαδού 31.739,67 τ.μ., ενώ αντίστοιχα επήλθε σημαντική μείωση του μήκους οδοποιίας, του υπόγειου δικτύου κλπ. και τελικά μείωση της συνολικής επιφάνειας κατάληψης του έργου από 182,65 στρ. σε 133,16 στρ. (-27% περίπου).
Έτσι, ενώ το αρχικό έργο θα είχε ισχύ 39,6 MW περιορίστηκε σε 28,6 MW, με τις εναπομείνασες 13 Α/Γ να έχουν ισχύ 2,2 MW εκάστη.

Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ
Με βάση τις παραπάνω τροποποιήσεις εκδόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ η ΑΕΠΟ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Ισχύος 28,6 MW στη θέση “Φανάρι – Χρυσόδεντρο- Σταυροδρόμι – Δρέβενο” και των συνοδών του έργων στη Δ.Ε. Αξιούπολης, του Δήμου Παιονίας, της ΠΕ Κιλκίς, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Ο ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από 13 Α/Γ τύπου Vestas V120 ονομαστικής ισχύος 2,2 MW εκάστη. Το σύνολο των Α/Γ θα έχουν ύψος πυλώνα 137 μέτρων, μήκος πτερυγίων 60 μ. και συνολικό ύψος: 60 + 137= 197 μ.
Στον σχεδιασμό του κυρίως έργου περιλαμβάνονται επίσης:
-Διαμόρφωση 13 πλατειών ανέγερσης Α/Γ συνολικού εμβαδού 79.779,61 τ.μ.
– Θεμελίωση Α/Γ – κατασκευή Βάσεων Πυλώνων ενδεικτικής διαμέτρου 21 μ και βάθους 3 μ.
-Κατασκευή εσωτερικού υπόγειου δικτύου μέσης τάσης, γείωσης και οπτικής ίνας, μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα καταλήγει από τις Α/Γ στον οικίσκο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ, συνολικού μήκους 12,81 χλμ.
-Κατασκευή κτιρίου ελέγχου εμβαδού περίπου 200 τ.μ., εντός γηπέδου εμβαδού 4.000 τ.μ.
Ακόμη προβλέπεται κατασκευή οδοποιίας για την πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης του έργου και την εσωτερική οδική διασύνδεση των Α/Γ του ΑΣΠΗΕ συνολικού μήκους 3.128,42 μέτρων, με το συνολικό μήκος της νέας χάραξης να είναι μειωμένο σε 2.089,26 μ. και το συνολικό μήκος βελτίωσης της υφιστάμενης οδοποιίας να ανέρχεται σε 1.039,16 μ.
Τα έργα διασύνδεσης με το δίκτυο περιλαμβάνουν:
– Tην κατασκευή υπόγειου καλωδιακού δικτύου Μέσης Τάσης (MT) για τη διασύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους συνολικού μήκους 10.004,01 μ.
– Την κατασκευή υπόγειου καλωδιακού δικτύου Μέσης Τάσης, το οποίο θα έχει αφετηρία τον οικίσκο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ και ακολουθώντας την νέα οδοποιία του ΑΣΠΗΕ και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής θα καταλήγει και θα συνδέεται στο νέο Υ/Σ. Το συνολικό μήκος της υπόγειας γραμμής μεταφοράς Μ.Τ. θα είναι 12.412 μ.
– Την κατασκευή νέου Υ/Σ 33/150kV για τη διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ, εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού 27.589 τ.μ.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com