ΚεντρικήΠεριβάλλον

Περισσότεροι από 8.500 τόνοι αντιβιοτικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ποταμούς

21/5/2025

Το μακρύ «ταξίδι» των αντιβιοτικών και άλλων σκευασμάτων είναι γνωστό, καθώς τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από φάρμακα, τα οποία καταλήγουν στις υδάτινες οδούς είτε μέσω των οικιακών αγωγών, είτε από παράνομη ρίψη ληγμένων, αχρησιμοποίητων ή ακατάλληλων ειδών ή από επεξεργασία φαρμακευτικών εταιρειών.

Παλαιότερη έρευνα είχε καταγράψει φαρμακευτική ρύπανση σε τουλάχιστον 250 ποτάμια σε 100 χώρες, καταδεικνύοντας ότι το σοβαρότερο ποσοστό μόλυνσης εντοπίζεται στην Κίνα, τη Νότιο Κορέα, το Πακιστάν.

Τώρα νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του ΜακΓκιλ στον Καναδά που δημοσιεύεται στο PNAS Nexus εκτιμά για πρώτη φορά το επίπεδο της παγκόσμιας μόλυνσης των ποταμών από τη χρήση αντιβιοτικών.

Προκύπτει λοιπόν ότι εκατομμύρια χιλιόμετρα ποταμών σε όλο τον κόσμο μεταφέρουν αντιβιοτική ρύπανση σε επίπεδα αρκετά υψηλά με αποτέλεσμα να προάγουν τη μικροβιακή αντοχή και να βλάπτουν την υδρόβια ζωή.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου 8.500 τόνοι αντιβιοτικών – σχεδόν το 1/3 όσων καταναλώνονται ετησίως – καταλήγουν σε ποταμούς σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ακόμη και αφού διέρχονται από συστήματα επεξεργασίας λυμάτων.

«Ενώ οι ποσότητες υπολειμμάτων από μεμονωμένα αντιβιοτικά μεταφράζονται σε πολύ μικρές μόνο συγκεντρώσεις στα περισσότερα ποτάμια, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την ανίχνευσή τους, η χρόνια και σωρευτική περιβαλλοντική έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τα υδάτινα οικοσυστήματα», δήλωσε η Ελοίζα Εχάλτ Ματσέδο, μεταδιδακτορική ερευνήτρια γεωγραφίας στο ΜακΓκιλ και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.

Με τη χρήση παγκόσμιου μοντέλου και δεδομένα πεδίου από σχεδόν 900 τοποθεσίες διαπιστώθηκε ότι η αμοξικιλλίνη, το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο όπως επισημαίνει η έρευνα, εντοπίζεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η αυξανόμενη χρήση και η περιορισμένη επεξεργασία λυμάτων επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στόχος της έκθεσης δεν είναι να αποτρέψει τη χρήση αντιβιοτικών, αλλά αποκαλύπτεται ότι από αυτήν προκύπτουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη μικροβιακή αντοχή, γεγονός που απαιτεί στρατηγικές για τον περιορισμό του φαινομένου.

Οι επιστήμονες τονίζουν, δε, ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς στη μελέτη δεν ελήφθησαν υπόψη τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται σε ζώα εκτροφής ή σε φαρμακοβιομηχανίες που με τη σειρά τους εντείνουν το πρόβλημα της ρύπανσης.

Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται ότι οι ουσίες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον άνθρωπο αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την υγεία του οικοσυστήματος, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον.

Επομένως, τονίζουν, χρειάζεται η συχνή παρατήρηση των υδάτινων οδών για την ανίχνευση αντιβιοτικής ή άλλης χημικής μόλυνσης ιδίως σε περιοχές που σύμφωνα με τις προβλέψεις τους είναι πιθανό να διατρέξουν κίνδυνο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

 

 

Related posts

Διημερίδα Καρδιομεταβολικής Ιατρικής

xristiana

“Λύσε Τη Σιωπή”: Εκδήλωση Στο Πολιτιστικό Κέντρο Της Πυλαίας Για Την Κακοποίηση Των Γυναικών Και Των Παιδιών

xristiana

Αφρική: Ανακαλύφθηκε πιθανός μεγάλος κρατήρας πρόσκρουσης αστεροειδούς από την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων

xristiana