5/5/2025
Με υποβρύχια ηχεία που αναπαράγουν ήχους υγιών κοραλλιών ενθαρρύνοντας τις προνύμφες να αποικήσουν σε υποβαθμισμένους υφάλους, με βιταμίνες για την επιβίωση και ανάπτυξη των κοραλλιών και με την εκτροφή τους για να γίνουν πιο ανθεκτικά στις ακραίες θερμοκρασίες… Πολλές είναι οι μέθοδοι που εφαρμόζουν οι επιστήμονες σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν τους πολύτιμους κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Τώρα, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία (UQ) επιστρατεύει δορυφόρους για να παρακολουθήσει την κατάσταση των κοραλλιών ιδίως σε περιοχές που οι επιστήμονες δε μπορούν να προσεγγίσουν.
Ο Ντέιβιντ Ι. Καράσκο Ριβέρα από το Τμήμα Περιβάλλοντος του UQ μελέτησε χιλιάδες εικόνες από μελέτες πεδίου και δορυφόρους που καταγράφηκαν από τον ύφαλο Ήρων σε διάστημα 20 ετών.
Με τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του, καθώς και με έρευνα πεδίου, κατάφερε να εκτιμήσει και να χαρτογραφήσει πόση άμμος, πέτρες και κοράλλια υπήρχαν στις περιοχές.
Όπως είπε, η κατανόηση της συνολικής κατάστασης του υφάλου σε βάθος χρόνου είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων διατήρησης και διαχείρισης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι όσα στοιχεία έχουν οι ειδικοί για τους υφάλους σε παγκόσμιο επίπεδο προέρχονται από έρευνα πεδίου που σημαίνει ότι έχει ερευνηθεί μόλις το 0,1% της πραγματικής έκτασης των υφάλων.
«Αυτό είναι σαν να ολοκληρώνεις μια αξιολόγηση ολόκληρου του σώματος κοιτάζοντας μόνο ένα μέρος του δακτύλου σου», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, με τη χρήση δορυφόρων δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να παρατηρούν συνέχεια τους υφάλους και να εντοπίζουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους πέρα από τα σημεία που επισκέπτονται.
Χάρη στο συνδυασμό των δύο αυτών πρακτικών κατέστη δυνατή η δημιουργία ετήσιου χάρτη της σύνθεσης των υφάλων.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com