ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καλώδιο Κρήτης – Αττικής: Οφέλη για τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από την μείωση των ΥΚΩ

9/5/2025

Σε τροχιά δοκιμαστικής λειτουργίας μέχρι τα τέλη Μαίου μπαίνει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον, η Κρήτη θα είναι ηλεκτρικά διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και θα απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της ηλεκτρικής διασύνδεσης — όπως ακριβώς και οι καταναλωτές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η άμεση συνέπεια της λειτουργίας της διασύνδεσης θα είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, που μέχρι πρόσφατα κάλυπτε τις ανάγκες της κυρίως με τις ακριβές πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους της ΔΕΗ.

Αυτές οι μονάδες σταδιακά θα αποσυρθούν (πέραν εκείνων που θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες του συστήματος), με αποτέλεσμα να μειώνονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) – που μεταφέρουν ένα επιπλέον κόστος σε όλους τους  καταναλωτές για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη  ηλεκτροδότηση των νησιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ελάφρυνση από τις ΥΚΩ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που σταδιακά μεταφράζεται σε χαμηλότερους λογαριασμούς για τους πολίτες, κάτι όμως που συνδέεται και με το κόστος παραμονής των μονάδων της ΔΕΗ που θα παραμείνουν στην Κρήτη (και μετά την εμπορική λειτουργία) ως μηχανισμό εφεδρείας έκτακτων αναγκών, ζήτημα που αναμένεται να ρυθμίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΡΑΑΕΥ.

Η διασύνδεση ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, διασφαλίζοντας σταθερότητα, χωρίς διακοπές και με αυξημένες δυνατότητες κάλυψης μελλοντικών φορτίων – ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, η Κρήτη αποκτά πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσει στο μέγιστο το τεράστιο δυναμικό της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ήλιο και άνεμο), αφού το πλεονάζον ρεύμα που θα παράγεται θα μπορεί να μεταφέρεται στο ηπειρωτικό σύστημα, χωρίς να χάνεται.

Η ολοκλήρωση  της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ  θα ανοίξει το δρόμο για την  ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα, η απουσία διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα έβαζε φρένο στην υλοποίηση πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας.

Με παλαιότερη απόφαση της ΡΑΑΕΥ το περιθώριο εγκατάστασης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα είναι μεταξύ 2.150 MW και 2.500 MW.

Από τις μεγάλες επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας που βρίσκονται στο τραπέζι είναι εκείνη που προωθούν  η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΕΛΙΚΑ (Όμιλος Κοπελούζου) για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος περίπου 1.000 MW. Τα υπόλοιπα μεγαβάτ που ορίζει η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής αναμένεται να χορηγηθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν οι δύο όμιλοι είχαν σχεδιάσει δύο διαφορετικά έργα που προέβλεπαν χαρτοφυλάκια δυναμικότητας από 1000 MW έκαστο και διαφορετικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Ωστόσο, από το 2017, η στρατηγική των δύο ομίλων διαφοροποιήθηκε, με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να συγχωνευτούν με στόχο να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης αλλά και για να τεθεί γενικότερα μια πιο ρεαλιστική προοπτική υλοποίησης.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, σημαντική εξέλιξη, που συνδέεται άμεσα με το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποτελεί και η πρόσφατη έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη νέα γραμμή μεταφοράς 150 kV μεταξύ Χανίων και Δαμάστας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να λειτουργήσουν συνδυαστικά οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και από το «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 μέχρι το ποσό των 535,5 εκατ. ευρώ αντλώντας έτσι σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και μειώνοντας, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος του έργου μείζονος σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

6ο Webinar Με Στόχο Την Εκπαίδευση Επαγγελματιών Για Τη Διαχείριση Περιστατικών Παιδιών Με Υποψία Σωματικής Κακοποίησης

xristiana

Καλοκαιρινά ταξίδια στη βιβλιοθήκη – Δράσεις προώθησης φιλαναγνωσίας από τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ

xristiana

Φωτιά στη Μάνδρα: Προληπτική εκκένωση των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος

xristiana