ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ενέργεια: Εκτίναξη της τιμής της μεγαβατώρας στα 155 ευρώ (pics)

21/5/2025

Από τις μηδενικές τιμές πριν λίγες μέρες, περάσαμε σε μια… εκτίναξη που έφερε την τιμή της μεγαβατώρας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, στα επίπεδα των 155 ευρώ. Γεγονός ενδεικτικό της αβεβαιότητας και της νευρικότητας που επικρατεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Έτσι, για σήμερα Τετάρτη 21 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 154,94 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 40,50% σε σχέση με χθες πού ήταν στα 110,28 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 18 Μαΐου που η τιμή βρισκόταν στα 66,86 ευρώ/MWh με τη χαμηλότερη να είναι μηδενική και την υψηλότερη στα 153,30 ευρώ/MWh, μεσολάβησαν δύο ακόμη αυξήσεις κατά 41,78% και 16,33%.

Έτσι πλέον, για σήμερα, η χαμηλότερη τιμή είναι στα 42,22 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 355 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ εξακολουθούν να οδηγούν την κούρσα, με ποσοστό 47,58%, ενώ το προηγούμενο τριήμερο ήταν πάνω από 50%, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με 36,59%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα υδροηλεκτρικά με ποσοστό 6,97%, εκτοπίζοντας τις εισαγωγές στην τέταρτη θέση με μόλις 6%.

Ανοδικά και το φυσικό αέριο

Σε ανοδική τροχιά κινείται και το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Χθες στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο έκλεισαν στα 37,05 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 5,2%. Μετά από μια περίοδο τιμών πέριξ των 32 έως 35 ευρώ/MWh, η χθεσινή τιμή είναι η ακριβότερη από τις 7 Απριλίου.
Κατά ορισμένους αναλυτές πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά από την υπεραισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί γύρω από τις διεργασίες με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή.
Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει η περίοδος αναπλήρωσης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, με το επίπεδο τιμών να εξαρτάται αφενός από τη ζήτηση, αφετέρου από τις διαθέσιμες ποσότητες και τα φορτία LNG.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι, πέραν του κυρίαρχου ρόλου των αμερικανικών προμηθειών, έχει ιδιαίτερη σημασία το «λανσάρισμα» του Κατάρ, το οποίο δήλωσε έτοιμο να αυξήσει τις ποσότητες από τα μέσα του 2026.

Συγκεκριμένα, η QatarEnergy θα ξεκινήσει τις προμήθειες από το North Field East μέχρι τα μέσα του 2026, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida Al-Kaabi στο Bloomberg News στο πλαίσιο Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στην Ντόχα. Η έναρξη του έργου – το οποίο θα ενισχύσει την ετήσια δυναμικότητα παραγωγής LNG του Κατάρ σε 110 εκατομμύρια τόνους από 77 εκατομμύρια τόνους τώρα – βρίσκεται στο επίκεντρο εν μέσω αυξημένης ζήτησης και καθυστερήσεων σε πολλά έργα παγκοσμίως.

Η αγορά παρακολουθεί στενά το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νέων έργων LNG, ειδικά καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο αγωγών και η κατανάλωση σε ορισμένες ασιατικές χώρες αυξάνεται. Ο ακριβής προσδιορισμός του τριμήνου ή του μήνα μιας νεοσύστατης εταιρείας όπως η North Field East μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα της διαθέσιμης προσφοράς για την περίοδο αιχμής του χειμώνα ή για τις ανάγκες αποθήκευσης και ψύξης το καλοκαίρι.
Πάντως, ο ιστότοπος της κρατικής QatarEnergy αναφέρει ότι το έργο θα ξεκινήσει έως το 2026.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

 

Related posts

Στις 16-17 Απριλίου η Διάσκεψη “Our Ocean Conference” Ελλάδα 2024: Οι τομείς δράσης και η στροφή στη βιώσιμη «γαλάζια» οικονομία

xristiana

Χριστουγεννιάτικες Εθελοντικές Αιμοδοσίες Στο Αίθριο Της Λότζια

xristiana

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε για την υγεία των ματιών σας

xristiana