27/5/2025
Όταν μιλάμε για σύσφιξη δέρματος, ένα πράγμα είναι σίγουρο: όσο νωρίτερα ξεκινήσεις, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δεις.
Δεν σημαίνει φυσικά ότι στα 60 είναι αργά, σε καμία περίπτωση. Αλλά στα 40, το δέρμα έχει ακόμη αρκετά “αποθέματα” από κολλαγόνο και ελαστίνη, οπότε ανταποκρίνεται πιο άμεσα και πιο ορατά σε θεραπείες που στοχεύουν στη σφριγηλότητα και την ανανέωση.
Τι συμβαίνει στο δέρμα στα 40;
Στην ηλικία των 40, μπορεί η παραγωγή κολλαγόνου να έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά δεν έχει φτάσει στο μηδέν. Το δέρμα κρατά ακόμα μια καλή ελαστικότητα, έχει “σώμα”, και μπορεί να αναζωογονηθεί χωρίς πολύ κόπο. Αυτό σημαίνει ότι μη επεμβατικές θεραπείες, όπως το microneedling με ραδιοσυχνότητες, το Ultherapy (υπέρηχοι) ή τα fractional lasers μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, και χωρίς νυστέρι. Ουσιαστικά, βοηθάς το δέρμα σου να κάνει τη δουλειά του, να “θυμηθεί” πώς να παραμένει σφιχτό και ελαστικό.
Και τι αλλάζει όσο μεγαλώνουμε;
Φτάνοντας στα 60, τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Το δέρμα είναι πιο λεπτό, πιο χαλαρό και έχει χάσει μεγαλύτερο μέρος του κολλαγόνου του. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά συνήθως χρειάζονται πιο έντονες παρεμβάσεις ή συνδυασμός θεραπειών (π.χ. λίγη σύσφιξη, λίγη ενίσχυση όγκου, ίσως και λίγο χειρουργείο, ανάλογα την περίπτωση).
Εδώ πια, δεν μιλάμε μόνο για χαλάρωση, αλλά και για απώλεια όγκου, λέπτυνση και συνολική αλλοίωση της δομής. Οπότε, ναι μεν βοηθάνε και οι μη επεμβατικές λύσεις, αλλά συχνά χρειάζεται και ένα facelift ή μια βλεφαροπλαστική για πραγματική διαφορά.
Υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσεις;
Ας το πούμε έτσι: τα τέλη των 30 και τα πρώτα 40 είναι ένα εξαιρετικό timing. Είναι η στιγμή που το δέρμα αρχίζει να χρειάζεται “υπενθυμίσεις”, αλλά έχει ακόμη τη δύναμη να αντιδράσει καλά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, δεν είναι όλοι οι 40άρηδες ίδιοι. Η ποιότητα του δέρματος μετρά περισσότερο από το πόσα κεράκια έχεις σβήσει.
Αν, για παράδειγμα, έχεις προσέξει τον ήλιο, έχεις μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης και γενικά φροντίζεις τον εαυτό σου, τότε το δέρμα σου μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο απ’ ό,τι δείχνει η ταυτότητα. Αντίστοιχα, μια 60άρα που έχει προσέξει καλά μπορεί να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι φαντάζεσαι.
Τι θεραπείες “πιάνουν” ανά δεκαετία;
Στα 40:
Εδώ οι ήπιες, μη επεμβατικές θεραπείες κάνουν θαύματα. Morpheus8, Ultherapy, PRP, microneedling, fractional laser, όλες αυτές βοηθούν το δέρμα να ενεργοποιήσει τις φυσικές του άμυνες και να ξανακερδίσει τον τόνο και τη φρεσκάδα του. Και το καλύτερο; Χωρίς σημαντικό χρόνο αποθεραπείας.
Στα 60:
Οι ίδιες θεραπείες μπορεί να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια, αλλά συνήθως δεν φτάνουν από μόνες τους. Εδώ μπορεί να χρειαστεί ένας πιο δυναμικός συνδυασμός: λίφτινγκ προσώπου ή λαιμού, βλεφαροπλαστική, ή ακόμη και λιγότερο επεμβατικές τεχνικές όπως lifting με ράμματα ή laser λιπογλυπτική. Το θέμα είναι να αντιμετωπιστεί όχι μόνο η χαλάρωση, αλλά και η απώλεια όγκου και η αλλαγή της δομής του δέρματος.
Οπότε… είναι ποτέ αργά;
Όχι! Απλώς όσο νωρίτερα ξεκινήσεις να φροντίζεις το δέρμα σου, τόσο πιο εύκολα θα το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση. Αντί να φτάσεις στα 60 και να προσπαθείς να “μαζέψεις” τη ζημιά, ξεκίνα στα 30 και στα 40 με σταθερή ρουτίνα περιποίησης και επαναληπτικές, στοχευμένες θεραπείες. Όπως λέμε και για το σώμα: η πρόληψη είναι πιο εύκολη από τη θεραπεία.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com