30/4\2025
Πιθανότατα έχεις ήδη ακούσει για τη δροσιστική επίδραση της αλόης, ειδικά όταν τη βάζουμε πάνω σε ένα ηλιακό έγκαυμα. Αυτό όμως που δεν ξέρουν όλοι είναι ότι η αλόη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολλά άλλα δερματικά προβλήματα: από ψωρίαση και ξηρό τριχωτό της κεφαλής, μέχρι την ακμή και τα σημάδια που αυτή αφήνει πίσω της.
Διάβασε παρακάτω πώς η αλόη, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την απαλότητά της, μπορεί να γίνει μια ιδανική, φυσική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σου.
Τι είναι η αλόη;
Η αλόη είναι ένα χυμώδες φυτό με μυτερές άκρες που μοιάζει αρκετά με την αγαύη. Αν και κατάγεται από την Αραβική Χερσόνησο, σήμερα καλλιεργείται σε τροπικά και ξηρά κλίματα σε όλο τον κόσμο — ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου.
Η χρήση της για ιατρικούς λόγους μετράει χιλιάδες χρόνια και έχει καταγραφεί σε πολιτισμούς όπως η Αρχαία Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Κίνα. Λέγεται μάλιστα πως η Νεφερτίτη και η Κλεοπάτρα τη χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ρουτίνα ομορφιάς. Ακόμη, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Χριστόφορος Κολόμβος την είχαν μαζί τους για την επούλωση τραυμάτων.
Τι κάνει η αλόη στο δέρμα;
Μέσα στα σαρκώδη φύλλα της αλόης υπάρχει ένα διαυγές τζελ πλούσιο σε βιταμίνη B12, πρωτεΐνη και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει συνολικά 75 δραστικά συστατικά: βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα, σάκχαρα, λιγνίνη, σαπωνίνες, σαλικυλικό οξύ και αμινοξέα.
Το τζελ της αλόης έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παρέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο. Περιέχει επίσης φυσικό σαλικυλικό οξύ — ένα γνωστό συστατικό κατά της ακμής.
Είναι ενυδατική, δεν αφήνει λιπαρότητα και απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, κάτι που την καθιστά ιδανική ακόμα και για λιπαρές επιδερμίδες. Επίσης ανακουφίζει από ερεθισμούς όπως τσιμπήματα, μικροεκδορές, μυϊκούς πόνους, ακόμα και εγκαύματα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, επιταχύνει την επούλωση εγκαυμάτων πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Αλόη και ακμή
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αλόη μπορεί να βοηθήσει στην ήπια αλλά και πιο έντονη ακμή, όπως και στα σημάδια που αφήνει πίσω της. Όταν απλώνεται τοπικά στο δέρμα, δρα αντιβακτηριακά, απορροφά τη λιπαρότητα και τις ακαθαρσίες, ενώ βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής.
Αν έχεις σπυράκια που πονάνε ή είναι κόκκινα, η αλόη μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν πιο γρήγορα χάρη στις στυπτικές της ιδιότητες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και τα φυσικά αντιφλεγμονώδη της στοιχεία συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ερεθισμένων περιοχών.
Για την ακμή ή τα σημάδια της, μπορείς να εφαρμόσεις απευθείας το φυσικό τζελ από το φύλλο της αλόης, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μπορείς επίσης να τη συνδυάσεις με φυσικά υλικά όπως χυμό λεμονιού, κανέλα, λάδι καρύδας ή έλαιο τεϊόδεντρου. Κόψε ένα φύλλο, φύλαξε το στο ψυγείο και χρησιμοποίησέ το για αρκετές ημέρες.
Πώς να τη χρησιμοποιήσεις
Το πιο φυσικό είναι να κόψεις ένα φύλλο αλόης και να βγάλεις το τζελ που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Το απλώνεις κατευθείαν στο πρόσωπο ή το σώμα. Φυσικά, κυκλοφορούν και έτοιμα προϊόντα με αλόη (κρέμες, μάσκες, τζελ), όμως τα περισσότερα περιέχουν και άλλα συστατικά που μπορεί να μειώνουν την αποτελεσματικότητά της.
Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, δοκίμασε πρώτα μια μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του καρπού σου για να δεις πώς θα αντιδράσει το δέρμα σου. Αν δεν υπάρξει ερεθισμός, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις άφοβα. Αν έχεις αλλεργίες ή χρόνιο δερματικό πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλευτείς δερματολόγο πριν τη δοκιμάσεις.
Με τόσα πολλά οφέλη, δεν είναι τυχαίο που στην Αρχαία Αίγυπτο την αποκαλούσαν “το φυτό της αθανασίας”. Και σίγουρα έχει κερδίσει μια θέση στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας.
Πηγήhttps://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com