ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ζούμε μόνοι στο Σύμπαν; Το τηλεσκόπιο James Webb απαντά με ενδείξεις ζωής

17/4/2025

Σε μια πιθανή ανακάλυψη-ορόσημο, επιστήμονες που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισαν τις ισχυρότερες έως τώρα ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη ζωής έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, ανίχνευσαν στη ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18 b χημικά «αποτυπώματα» αερίων που στη Γη παράγονται αποκλειστικά από βιολογικές διεργασίες.

Τα δύο αέρια — διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS) — παράγονται στη Γη από μικροοργανισμούς, κυρίως θαλάσσια φυτοπλαγκτόν όπως τα φύκη. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πλανήτης ίσως φιλοξενεί μικροβιακή ζωή, όπως σημείωσαν οι ερευνητές.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι δεν ανακοινώνεται η ανακάλυψη ζωής, αλλά μια πιθανή βιουπογραφή – ένδειξη βιολογικής δραστηριότητας.

Ο αστροφυσικός Nikku Madhusudhan από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήλωσε πως πρόκειται για ένα μετασχηματιστικό σημείο στην αναζήτηση ζωής στο σύμπαν, αφού αποδεικνύεται ότι είναι δυνατό να ανιχνευθούν βιουπογραφές με τα σημερινά μέσα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τι είναι ο K2-18 b

Ο K2-18 b είναι 8,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει διάμετρο 2,6 φορές μεγαλύτερη. Βρίσκεται στη “κατοικήσιμη ζώνη” γύρω από έναν ερυθρό νάνο αστέρα, περίπου 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Λέοντα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο K2-18 b είναι ένας hycean κόσμος: πλανήτης καλυμμένος με ωκεανό νερού και υδρογονούχα ατμόσφαιρα, ιδανική για μικροβιακή ζωή. Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν εντοπίσει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά του — πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοια μόρια σε κατοικήσιμη ζώνη εξωπλανήτη.

Τα αέρια DMS και DMDS ανιχνεύθηκαν με πιθανότητα 99,7% αξιοπιστίας, σε συγκεντρώσεις χιλιάδες φορές υψηλότερες από τη Γη, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς βιολογική δραστηριότητα, όπως αναφέρει ο Madhusudhan.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο Christopher Glein, τονίζουν την ανάγκη προσεκτικής ανάλυσης των δεδομένων και επιπλέον ανεξάρτητων μελετών πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την ατμόσφαιρα μέσω της μεθόδου διάβασης, παρατηρώντας το φως του άστρου καθώς περνά από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Το James Webb εντόπισε αλλαγές στην ακτινοβολία που επιτρέπουν την ταυτοποίηση αερίων.

Το απόλυτο επιστημονικό «Άγιο Δισκοπότηρο» είναι η απόδειξη ζωής σε Γη-παρόμοιο εξωπλανήτη, σημειώνει ο Madhusudhan. Αν και παραμένει επιφυλακτικός, δηλώνει πως βρισκόμαστε ίσως λίγα χρόνια μακριά από μια τέτοια ανακάλυψη.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί το υγρό για φακούς επαφής γίνεται το νέο must στο νεσεσέρ μας;

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Η makeup artist των celebrities αποκάλυψε τα τρία tips για τέλεια βάση στο μακιγιάζ

xristiana