13/4/2025
Εθελοντές αναζητά η ιταλική περιβαλλοντική ένωση Legambiente που θα είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν δεκάδες βατράχους να διασχίσουν τμήμα της εθνικής οδού με στόχο να τους προστατεύσουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Όπως κάθε χρόνο και φέτος, η μεγαλύτερη ιταλική περιβαλλοντική ένωση προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια προστασίας κοινών φρύνων (Bufo bufo), ενώ κατευθύνονται προς την λίμνη του Κόμο για να αναπαραχθούν και να εναποθέσουν τα αυγά τους.
Όπως αναφέρει το WWF, σε αντίθεση με άλλα είδη, ο φρύνος ζει μόνιμα σε δασικές περιοχές, αλλά μία φορά το χρόνο την άνοιξη κατευθύνεται σε υδάτινα περιβάλλοντα για να αναζητήσει σύντροφο και να γεννήσει τα αυγά του. Έπειτα από μερικές εβδομάδες και αφού επιτύχει το σκοπό του, επιστρέφει στο δάσος.
Κάθε άνοιξη, λοιπόν, στις πλαγιές του όρους Μορεγκάλο στην επαρχία του Λέκο, καταγράφεται η σημαντική για τη λειτουργία του οικοσυστήματος μετανάστευση των φρύνων, η οποία όμως απειλείται από τα αυτοκίνητα. Καθώς ο φρύνος είναι αργός και περπατάει ή κάνει μικρά άλματα η πιθανότητα να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί είναι αρκετά μεγάλη.
Για το λόγο αυτό, το παράρτημα της Legambiente στο Λέκο, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και το WWF, καλεί σε εγρήγορση μέσα από την πρωτοβουλία για την προστασία τους καθώς για την αναπαραγωγή τους αναγκάζονται να διασχίσουν την εθνική οδό SP583 που συνδέει το Λέκο με το Μπελάτζο, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να συνθλίβονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Στόχος είναι να αποτραπεί ο θάνατός τους και για αυτό καλούνται τουλάχιστον 15 εθελοντές να συνοδεύσουν κάθε βράδυ τους φρύνους από τη δύση του ηλίου, όταν ξεκινά το ταξίδι τους, μέχρι περίπου τις 23:00 όταν ολοκληρώνεται, στις περιοχές Μελγκόνε, Όννο και Λιμόντα.
Παράλληλα, οι ομάδες τοποθετούν πλαστικά φράγματα και στις δύο πλευρές του δρόμου ή στο δάσος για να εμποδίσουν τους φρύνους να καταλήξουν στην άσφαλτο. Οι εθελοντές περπατούν κατά μήκος του φράγματος συγκεντρώνουν τους βατράχους και στη συνέχεια τους τοποθετούν σε προκαθορισμένα σημεία της λίμνης.
Οι εθελοντές πρέπει να φορούν φωσφοριζέ γιλέκα εργασίας, ιατρικά γάντια, φακό και να έχουν έναν μεγάλο κουβά για να μεταφέρουν με ασφάλεια τα αμφίβια στη λίμνη αν χρειαστεί. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί καθημερινά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, είτε πρόκειται για καθημερινή, είτε για αργία.
Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι εκτός από τη μεταφορά των βατράχων θα συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τον αριθμό των δειγμάτων που συναντούν, πληροφορίες που θα φανούν χρήσιμες για την τάση που σημειώνει η μετανάστευση.
Η ιταλική περιβαλλοντική ένωση τονίζει ότι οι φρύνοι είναι πολύ σημαντικοί για την ισορροπία του οικοσυστήματος και για αυτό το λόγο θεωρούνται προστατευόμενοι, τη στιγμή που ο πληθυσμός τους ελαττώνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι φρύνοι είναι σύμμαχοι του ανθρώπου, καθώς ελέγχουν τον πληθυσμό των επιβλαβών εντόμων τόσο για τη γεωργία, όσο για τον άνθρωπο, ενώ τρέφονται με τα ενοχλητικά και επικίνδυνα για μετάδοση ασθενειών κουνούπια. Επιπλέον, λειτουργούν σαν δείκτες της υγείας του οικοσυστήματος, με την παρουσία τους να αποτυπώνει τις συνθήκες του περιβάλλοντος.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com