9/4/2025
Στο ρυθμό του νέου περιβάλλοντος των εμπορικών πολέμων που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει αρχίσει να… χορεύει και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Παρά το γεγονός ότι η νέα αμερικανική διοίκηση «ψηφίζει» υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αμφισβητώντας ανοιχτά μέχρι και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, και ακολούθως την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης, οι εμπορικοί πόλεμοι δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα μεταξύ των προγραμματιστών έργων, -περιλαμβανομένων και των πρωταγωνιστών του κλάδου, όπως οι Oil Majors-, σε όλο το υπεράκτιο ενεργειακό φάσμα, με το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Αυτά εκτιμά η Rystad Energy που σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει ότι οι παγκόσμιοι φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις εξερεύνησης χαμηλού κινδύνου, χαμηλού κόστους κοντά στο πεδίο ή στις υποδομές (ILX, όπως ονομάζονται) καθώς οι σφιχτοί προϋπολογισμοί αποτρέπουν κινήσεις για ακριβότερα και υψηλού κινδύνου έργα εξερεύνησης υδρογονανθράκων.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας των δασμών, η Rystad Energy υπογραμμίζει ότι οι μεγάλοι όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αλλάξει στρατηγική, καθώς οι προοπτικές συρρικνώνονται υπό το βάρος των αυξανόμενων οικονομικών περιορισμών, του χαμηλού περιβάλλοντος τιμών των εμπορευμάτων και της φθίνουσας «δεξαμενής» πιθανών νέων κοιτασμάτων.
Έτσι, το «φαινόμενο ILX» (low-risk, low-cost near-field or infrastructure-led exploration) παρότι δεν είναι πρόσφατο, προβάλει υπό τις σημερινές συνθήκες ως μια αξιόπιστη επιλογή που αξιοποιεί τους υπάρχοντες κόμβους παραγωγής και τα δίκτυα αγωγών για να εμπορευματοποιήσει μικρότερες ανακαλύψεις, οι οποίες διαφορετικά θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτες.
Επιπλέον, η Rystad Energy προβλέπει μικρή αύξηση στους προϋπολογισμούς εξερεύνησης φέτος, που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι πλέον κυριαρχούν η αστάθεια των τιμών, οι αυξανόμενες πιέσεις βιωσιμότητας και η αυστηρή κεφαλαιακή πειθαρχία.
Οι περιοχές ενδιαφέροντος
Με βάση την ανάλυση της εταιρείας, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία θα αναδειχθούν ως hotspots ILX φέτος. «Η παγκόσμια ύφεση της βιομηχανίας, σε συνδυασμό με τους κανονισμούς εκπομπών και το υψηλό κόστος, έχουν δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον για την εξερεύνηση αναξιοποίητων περιοχών. Η αύξηση της δραστηριότητας του ILX αντικατοπτρίζει μια στρατηγική ώθηση για οικονομικά αποδοτική ανάκτηση πόρων», όπως εξήγησε ο Aatisha Mahajan, Vice President of Exploration Research της Rystad Energy.
Υπό το βάρος ενός κοκτέιλ προκλήσεων της αγοράς, η ανάλυση της Rystad υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου περιορίζεται πλέον σε μια χούφτα λεκάνες υψηλής προοπτικής, με τους πετρελαϊκούς ομίλους να δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα σε χαμηλού κόστους, κοντινά πεδία που μπορούν να αποφέρουν γρήγορες αποδόσεις.
Το «κούρεμα» των δαπανών
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το εντυπωσιακό «κούρεμα» των σχετικών επενδύσεων. Έτσι, όπως τονίζει η εταιρεία, οι συμβατικές δαπάνες εξερεύνησης έχουν μειωθεί από το ανώτατο όριο των άνω των 117 δισ δολαρίων ετησίως το 2013 σε περίπου 50 δισ δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, το ILX, σε αντίθεση με τα έργα σε αναξιοποίητες περιοχές που απαιτούν σημαντικά κεφάλαια για αυτόνομες υποδομές, θεωρείται ότι επωφελείται από το χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης, τους μικρότερους χρόνους παράδοσης και τις μειωμένες εκπομπές.
Όπως αναφέρεται, κατά την τελευταία πενταετία, υπάρχουν περί τα 900 πεδία ILX, με ποσοστό επιτυχίας εξερεύνησης 42% σε σχέση με το 32% που είναι το παγκόσμιο ποσοστό επιτυχίας εξερεύνησης. Με αυτά τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας οι γεωτρήσεις ILX θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παραγωγής και τη μεγιστοποίηση της χρήσης των υποδομών.
Όσον αφορά το 2025, έχουν προγραμματιστεί 100 πεδία ILX και κατά την Rystad Energy, η υψηλότερη δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί στη, Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Μαλαισία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη), ενώ ακολουθούν η Δυτική Ευρώπη, σχεδόν αποκλειστικά στη Νορβηγία και η Βόρεια Αμερική, με επίκεντρο την περιοχή βαθέων υδάτων του Κόλπου του Μεξικού ή Κόλπου της Αμερικής, μετά τη… μετονομασία του από τον Τραμπ.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com