ΚεντρικήΠεριβάλλον

Milky Sea: Πώς ένα ανεξήγητο φαινόμενο μετατρέπει τη νύχτα σε μέρα στον ωκεανό

13/4/2025

Για περισσότερα από 400 χρόνια, ναυτικοί ανά τον κόσμο έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες μιας ανεξήγητης λάμψης στη θάλασσα, που φωτίζει τον ορίζοντα με έναν σχεδόν απόκοσμο, γαλακτερό φως.

Περιγραφές κάνουν λόγο για μια φωτεινότητα παρόμοια με εκείνη του φωσφόρου, τόσο ισχυρή που επιτρέπει την ανάγνωση μέσα στη νύχτα.

Το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο, γνωστό ως «γαλακτερή θάλασσα» (milky sea), για αιώνες διέφευγε της επιστημονικής εξήγησης – και για όλα φταίνε τα… βακτήρια.

Επιστημονικό άλμα με 400 περιστατικά

Σύμφωνα με το CNN, η επιστήμη κάνει πλέον ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του φαινομένου, χάρη στη συλλογή και καταγραφή περισσότερων από 400 περιπτώσεων «milky sea» σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βάση δεδομένων δημιουργήθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Τζάστιν Χάντσον στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Space Science, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάλυση και πρόβλεψη των σπάνιων αυτών εμφανίσεων.

Βακτήρια που κάνουν τα νερά να λάμπουν

Η κύρια θεωρία αποδίδει το φαινόμενο σε τεράστιους πληθυσμούς ενός συγκεκριμένου βακτηρίου, του Vibrio harveyi, το οποίο διαφέρει από τα γνωστά φυτοπλαγκτονικά είδη, καθώς εκπέμπει συνεχή φωταύγεια αντί για στιγμιαία. Τα βακτήρια αυτά ίσως παράγουν φως για να προσελκύσουν ψάρια, μέσω των οποίων επιβιώνουν στο πεπτικό τους σύστημα.

Μια μοναδική δειγματοληψία που έγινε το 1985 ενίσχυσε τη συγκεκριμένη θεωρία. Έκτοτε, οι περισσότερες παρατηρήσεις προέρχονται από μαρτυρίες ναυτικών και, πιο πρόσφατα, από δορυφορικές λήψεις. Το 2021, ο καθηγητής Στίβεν Μίλερ απέδειξε πως οι εκτενέστερες «milky seas» είναι τόσο έντονες, ώστε διακρίνονται ακόμα και από το Διάστημα, καλύπτοντας επιφάνειες που φτάνουν τα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εστίαση σε γεωγραφικά σημεία-κλειδιά

Η έρευνα αποκαλύπτει πως η Θάλασσα της Αραβίας και τα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας φιλοξενούν τις περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από έντονη ανοδική ροή νερών (upwelling), που φέρνει στην επιφάνεια ψυχρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά.

Ωστόσο, το ερώτημα γιατί το φαινόμενο δεν εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές με αντίστοιχες συνθήκες παραμένει αναπάντητο. Πιθανολογείται σύνδεση με κλιματικές μεταβλητές όπως το El Niño και η Ινδική Δίπολη, αλλά η επιστημονική κατανόηση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Φως και επιπτώσεις στην υποθαλάσσια ζωή

Η λάμψη των «γαλακτερών θαλασσών» δεν αποτελεί μόνο εντυπωσιακό οπτικό γεγονός. Μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τη θαλάσσια οικολογία, ειδικά σε είδη που βασίζονται στο σκοτάδι για την επιβίωσή τους. Όπως εξηγεί η θαλάσσια βιολόγος Έντιθ Γουίντερ, η παρουσία μόνιμου φωτός ενδέχεται να τροποποιεί τις συμπεριφορές των οργανισμών, όπως την άνοδο στην επιφάνεια τις νυχτερινές ώρες.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι το φως είναι θεμελιώδες στη ρύθμιση των βιολογικών δραστηριοτήτων στον ωκεανό: «Τι συμβαίνει στη θαλάσσια ζωή όταν το σκότος παύει να υπάρχει; Πόσο αλλάζει η μάχη για επιβίωση όταν όλα είναι φωτισμένα;».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τρέχουμε για τον Αυτισμό

xristiana

Smoothie για κρυολόγημα παιδιών και νηπίων

xristiana

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Πώς και πότε τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο

xristiana