News ΑΜΕΑΚεντρική

2,5 εκατ. ευρώ για έργα πρόσβασης και διευκόλυνσης των ΑμεΑ στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας

10/4/2025

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των φοιτητών/τριών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες στις ακαδημαϊκές δραστηριότητες, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

Μετά την ολοκλήρωση αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, προχώρησε στην ένταξη τριών νέων έργων για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων ή Τμημάτων αυτών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργου με τίτλο «Δημιουργία υποδομών για τη φυσική προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)» συνολικού προϋπολογισμού 1.999.990 ευρώ για την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων με σκοπό την δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη της ισότιμης πρόσβασης των σπουδαστών με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η προσαρμογή των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών για την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Επεμβάσεις θα γίνουν στα κτίρια που βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, στο Κουκούλι, στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο. Μεταξύ άλλων διαμορφώνονται θέσεις στάθμευσης, ράμπες, σκάφες πεζοδρομίων, οριζόντια και κατακόρυφη προσβασιμότητα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων (WC, ανελκυστήρες, αναβατόρια), κατάλληλη σήμανση όλων των χώρων (οριζόντια, κάθετη, επιτοίχια, κλπ).

Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εντάσσεται το έργο «Εργασίες εξασφάλισης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο κτίριο «Καραμανλή» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» με προϋπολογισμό 223.698,22 ευρώ.

Στο κτίριο θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που αφορούν σε οικοδομικές εργασίες για την προσθήκη εξωτερικού ανελκυστήρα, καθώς και εργασίες δημιουργίας ραμπών με στόχο την πρόσβαση των ΑμεΑ από τον περιβάλλοντα χώρο στο εσωτερικό του κτιρίου. Επιπρόσθετα, και σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση επιπλέον προσβάσιμων χώρων του κτηρίου, θα γίνει εγκατάσταση εξοπλισμού κατάλληλων προδιαγραφών για άτομα με ειδικές ανάγκες όπως, για παράδειγμα, προμήθεια και τοποθέτηση εδράνων στις αίθουσες διδασκαλίας κατάλληλων για άτομα σε αμαξίδιο, αλλά και εξοπλισμού ειδών υγιεινής κατάλληλου για χρήση από ΑμΕΑ.

Για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, εντάχθηκε το έργο «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και κτιριακών εγκαταστάσεων για την φυσική προσβασιμότητα ΑμεΑ» με προϋπολογισμό 338.129,50 ευρώ. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, προβλέπονται, η τοποθέτηση συστήματος ηχητικών αναγγελιών στους πέντε υφιστάμενους ανελκυστήρες, η δημιουργία περισσότερων θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ,η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης, καθώς επίσης βελτίωση της εσωτερικής διαρρύθμισης εννέα υφιστάμενων W.C. ΑμεΑ με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Πηγή: https://sinidisi.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράση Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης Για Την Ενδυνάμωση Των Ατόμων Με Αναπηρία, Των Ατόμων Με Χρόνιες Παθήσεις Και Των Οικογενειών Τους Θα Πραγματοποιηθεί Στο Δημαρχείο Βέροιας

xristiana

Ενέργεια: Το νέο «ηλεκτροσόκ» στην Αγγλία και το… «θαύμα» της μιας μέρας στην Ελλάδα

xristiana

Οι Πολίτες Του Δήμου Διονύσου Γίνονται Αϊ Βασίληδες

xristiana