ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τσούνης: Η Ελλάδα ενεργειακή πύλη – Μπορεί να βγάλει από τον «λαιμό» της ΕΕ τη θηλιά της Gazprom

12/4/2025

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι ευκαιρίες για επενδύσεις και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή διπλωματών, επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών.

Ο Τζορτζ Τσούνης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακή δίοδο για την Ευρώπη, αποδεσμεύοντάς την από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη θηλιά της Gazprom. Μέσω της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό LNG μπορεί να προσφέρει στρατηγική εναλλακτική. «Καμία βιομηχανία δεν θα αναπτυχθεί με τις τιμές ρεύματος στα ύψη», προειδοποίησε.

Ο Τσούνης σημείωσε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός πως οι αγορές αξιολογούν το ελληνικό χρέος υψηλότερα από εκείνο των ΗΠΑ ή της Ιταλίας. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από 28% ανεργία βρίσκεται πλέον στο 8,6%, ποσοστό με συνεχή πτωτική πορεία.

Ανεπαρκές το δικαστικό σύστημα: Χρειάζεται θυματοκεντρική μεταρρύθμιση

Ερωτηθείς για το τι θα άλλαζε στη χώρα, ο κ. Τσούνης δήλωσε πως το δικαστικό σύστημα παραμένει προβληματικό. Παρότι επαίνεσε τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, χαρακτήρισε την κατάσταση «αστεία» και υποστήριξε πως απαιτείται αντίληψη ότι η καθυστερημένη δικαιοσύνη είναι άρνηση δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος Χατζηνικολάου, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον υγιές, χάρη στην πολιτική σταθερότητα και τη βούληση αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αντίθεση με ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, όπου η κρίση ξεκίνησε από τις τράπεζες, η Ελλάδα έκανε την κρίση αφορμή εξυγίανσης. Όπως εξήγησε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον τη ρευστότητα για να δανείσουν, όμως απαιτείται και αντίστοιχη ζήτηση. «Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η ύπαρξη αξιόλογων επενδυτικών ευκαιριών.

Ο Dean Dakolias, συνιδρυτής της Fortress Investment Group, ανέφερε ότι παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκκαθαριστεί από τις τράπεζες, το πρόβλημα παραμένει στην οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις και πολίτες εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης σε κεφάλαιο. Ως ευκαιρία για την Ελλάδα ανέφερε τη δημιουργία οικοσυστήματος γύρω από την επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας τόσο το εγχώριο όσο και το ταλέντο της διασποράς που επιθυμεί να επιστρέψει.

Ο Άλεξ Πίσσιος, ιδρυτής των Cinespace Studios, ανέδειξε τη θεαματική πρόοδο της Ελλάδας στην κινηματογραφική βιομηχανία. «Περισσότερες ταινίες γυρίζονται στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε. Έπλεξε το εγκώμιο στις παρεχόμενες υπηρεσίες, το φορολογικό καθεστώς και το ανθρώπινο δυναμικό. Το κύριο αίτημά του είναι η προβλεψιμότητα. Η εικόνα της χώρας πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να μειωθεί η αίσθηση ρίσκου που αποτρέπει επενδυτές.

Ο Γιάννης Σαρακάκης, Αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε πως η οικονομία πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, τόσο περιβαλλοντική όσο και κοινωνική και οικονομική. Τόνισε την ανάγκη αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς η Ελλάδα παραμένει υπηρεσιοκεντρική οικονομία. Κατά την άποψή του, το μέλλον ανήκει στην τεχνολογία και στις νέες επιχειρήσεις που φέρνουν προστιθέμενη αξία. «Από την ανάκαμψη πρέπει να περάσουμε στην πραγματική ανάπτυξη», ανέφερε.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μουσικοθεατρική παράσταση «Μένουμε πάντα παιδιά!»

xristiana

Ο Ι. Βαρδακαστάνης από τη Μαδρίτη: Ανησυχία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ

xristiana

Bronzer: Ηλιοκαμένη όψη στο πρόσωπο με αυτά τα απίθανα hacks

xristiana