23/4/2025
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο Αμάρι της Κρήτης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό project – που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση – στην Ευρώπη, με επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο πέρασε από τα… 40 κύματα, για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται η εταιρεία.
Πριν λίγες μέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, στη μακρά αδειοδοτική διαδικασία ήρθε να προστεθεί και η Έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ.) εργοταξιακών γραφείων στη Δ.Ε. Συβρίτου του Δήμου Ρεθύμνης για τις ανάγκες κατασκευής του έργου, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την έναρξη σε σύντομο διάστημα των εργασιών, ενώ τα οφέλη του project είναι πολλαπλά, με τη δημιουργία πάνω από 1.000 νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και τουλάχιστον 100 μόνιμων θέσεων κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Περαιτέρω, η εγχώρια προστιθέμενη αξία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.
Το έργο
Μετά τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία, το έργο αφορά Υβριδικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελούμενο από:
(α) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 81,6 MW στις θέσεις ‘Φρούδια – Λυγιάς – Πλατύβολο’ και ‘Τρούλα – Χαλκιάς – Κορφή’ Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, και
(β) Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (Σ.Ε.Π.Α.Ε.) εγγυημένης ισχύος 50 MW (Φράγμα Ποταμών) των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ΑΕΠΟ εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ενώ ακολούθησαν αρκετές τροποποιήσεις. Με βάση τον Φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού (Φ.Σ.Τ.Σ.) που υπεβλήθη την 1η Απριλίου 2025, καταγράφεται αντικατάσταση της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης τεχνικής λύσης των δύο αναστρέψιμων μονάδων παραγωγής – άντλησης (στροβιλοαντλιών) του Σταθμού Παραγωγής-Άντλησης με την τεχνική λύση της εγκατάστασης δύο υδροστροβίλων τύπου PELTON και τεσσάρων αντλιών.
Επίσης, έχει υποβληθεί και επικαιροποιημένη Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Μ.Ε.Ο.Α.).
Η απόφαση
Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ για την ΤΕΠΕΜ, ο εργοταξιακός χώρος αφορά σε εγκαταστάσεις γραφείων, που θα εξυπηρετήσουν τη φάση κατασκευής του Υποέργου Β, στην Π.Ε. Ρεθύμνης, ο οποίος χωροθετείται εξ ολοκλήρου σε μη δασική έκταση, παραπλεύρως της επαρχιακής οδού 13 (Ρεθύμνου – Ζαρού). Το εμβαδό του εργοταξιακού χώρου ανέρχεται σε 3.207 τ.μ.
Για την εγκατάσταση του εργοταξίου δεν προβλέπονται χωματουργικές διαμορφώσεις εντός του χώρου, παρά μόνο τοπικές, ενδεχομένως, εξομαλύνσεις για την έδραση των οικίσκων/container, των δεξαμενών και την είσοδο των οχημάτων. Για την έδραση των οικίσκων/container, αλλά και όπου απαιτείται στεγάνωση του δαπέδου έδρασης, θα πραγματοποιηθεί, τοπικά, σκυροδέτηση δαπέδου ή τσιμεντόστρωση.
Το εργοτάξιο θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει όλες τις επί τόπου διοικητικές λειτουργίες της αναδόχου εταιρείας, κατά τη φάση κατασκευής.
Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν:
– Φυλάκιο εισόδου με προκατασκευασμένο οικίσκο.
– Χώρο γραφείων με container ενδεικτικών διαστάσεων 10 m x 36 m = 360 m2, επί σκυροδετημένης επιφάνειας. Εφόσον απαιτηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, θα τοποθετηθεί δεύτερο container επί του προηγουμένου. Θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις υγιεινής (κουζίνα, WC) για την εξυπηρέτηση του προσωπικού του εργοταξίου και το αναγκαίο ιατρείο πρώτων βοηθειών.
– Εργαστήριο: σε διαμορφωμένη έκταση από σκυρόδεμα, θα τοποθετηθεί προκατασκευασμένος οικίσκος ή container ενδεικτικών διαστάσεων 10 m x 10 m = 100 m2, στον οποίο θα στεγαστεί το εργαστήριο, όπου θα πραγματοποιούνται ποιοτικές δοκιμές (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: σκυροδέματος, εδαφολογικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).
– Αποθήκη υλικών και εξοπλισμού: Πρόκειται για κλειστή αποθήκη (λυόμενη μεταλλική κατασκευή ή container), ενδεικτικών διαστάσεων 10 m x 14 m =140 m2, όπου θα φυλάσσονται υλικά που δεν δύναται να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
– Θέσεις στάθμευσης συμβατικών και βαρέων οχημάτων.
Για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων θα γίνει σύνδεση στο υφιστάμενο δίκτυο της Δ.Ε.Η., που διέρχεται δίπλα από το εργοτάξιο. Για λόγους ασφαλείας, σε περίπτωση βλάβης, δύναται να υπάρξει και να λειτουργήσει εφεδρική εγκατάσταση γεννήτριας με τον συναφή ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.
Ακόμη, θα εγκατασταθεί σύστημα πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, αφρού, κ.λπ., κατά περίπτωση) σε όλους τους επιμέρους χώρους του εργοταξίου.
Η προσπέλαση θα πραγματοποιείται, όπως και σήμερα, από την υφιστάμενη επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Ζαρού, χωρίς να απαιτούνται νέες διανοίξεις ή παρακάμψεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2024 το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε το «πράσινο φως» με την άδεια εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα ποταμών Αμαρίου.
Παράλληλα, στις 17 Οκτωβρίου 2024 συστάθηκε η «Αμάρι Ενεργειακή Μ.Α.Ε.», με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, η οποία αναμένεται να τρέξει τη δημιουργία του έργου. Με βάση απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, το Νοέμβριο του 2024, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι πενταμελές και αποτελείται από τους Μ. Βερροιόπουλο (Πρόεδρος), Π. Δρυμωνίτου (Δ. Σύμβουλος), και Γ. Αγραφιώτη, Εμ. Φαφαλιό και Ηλ. Παιζάνη ως μέλη.
Τι προβλέπει το project
Με βάση τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Τροποποίησης, το έργο θα είναι συνολικής ισχύος 131,6 MW, έναντι 161,1 MW που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και θα περιλαμβάνει:
Α. Τον ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 81,6 MW (43,2 MW και 38,4 MW) στις θέσεις «Φρούδια – Λυγιάς – Πλατύβολο» και «Τρούλα – Χαλκιάς – Κορφή»,του Δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, ο οποίος με τη σειρά του θα περιλαμβάνει:
– 17 Ανεμογεννήτριες στην πρώτη θέση και 8 στη δεύτερη, ονομαστικής ισχύος 4,8 MW εκάστη.
– Βελτίωση στην επαρχιακή οδό «Μονή Τοπλού» περίπου 0,85 χλμ,
– Βελτίωση της υφιστάμενης δασικής οδοποιίας, μήκους 4,86 χλμ περίπου, συντήρηση υφιστάμενης οδοποιίας 0,65 χλμ και διάνοιξη οδοποιίας μήκους 13,87 χλμ περίπου, για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις του ΑΠ “Φρούδια-Λυγιάς – Πλατύβολο”,
– Βελτίωση της υφιστάμενης δασικής οδοποιίας, μήκους 0,2 χλμ, περίπου, συντήρηση υφιστάμενης οδοποιίας 0,71 χλμ, περίπου, και διάνοιξη οδοποιίας μήκους 5,27 χλμ περίπου, για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις του ΑΠ “Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή”,
– Κέντρο ελέγχου το οποίο θα βρίσκεται σε επιφάνεια οικοπέδου 4.000 τ.μ.
– Υπόγεια γραμμή μέσης τάσης (Μ.Τ.) 20 kV (13,65 χλμ περίπου) για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ με το κέντρο ελέγχου,
– Υπόγεια γραμμή μέσης τάσης κέντρου ελέγχου με Υ/Σ (0,42 χλμ, περίπου),
– Νέο υποσταθμό ανύψωσης Μ.Τ. σε Υ.Τ. (Υ/Σ) στη θέση “Ζηρού”,
– Γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης (Γ.Μ.Υ.Τ.) 150 kV μήκους 13 χλμ, περίπου, (εκ των οποίων τα 5,8 χλμ είναι εναέρια και τα 7,2 χλμ υπόγεια), η οποία συνδέει τον Υ/Σ με την υφιστάμενη Γ.Μ.Υ.Τ. 150 kV «Ιεράπετρας – Σητείας»,
– Ζώνες πρόσβασης στη Γ.Μ.Υ.Τ. μήκους 7,75 χλμ.
Β. Το Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) ισχύος 50 MW, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δεξαμενές, το σύστημα προσαγωγής νερού, τον σταθμό άντλησης-παραγωγής.
Επίσης, έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης του Συστήματος με την υφιστάμενη Γ.Μ. 150 kV «Ρέθυμνο – Σπήλι», που περιλαμβάνουν νέο υποσταθμό (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης ” Ρέθυμνο III”, υπόγεια Γ.Μ.Υ.Τ. 150 kV μήκους περίπου 2,57 χλμ και έργα σύνδεσης με την υφιστάμενη ΓΜΥΤ «Ρέθυμνο-Σπήλι»
.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com