ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τα φυτά «μιλούν», επικοινωνούν και συνεργάζονται

3/4/2025

Καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης τα χαρακτηρίζει «εξωγήινους» που βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας.

Σίγουρα θα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να μιλάει στο φυτό που με τόση φροντίδα και αγάπη το βλέπετε να μεγαλώνει, να αναπτύσσεται, να σας χαρίζει χρώμα, άρωμα και συντροφιά. Ακόμα και ένα επιφώνημα θαυμασμού για το όμορφα ανθισμένο λουλούδι ή λίγα λόγια συμπόνοιας για τα ζαρωμένα από την υπερβολική ζέστη φύλλα του, αποτελούν μέρος της επικοινωνίας σας με τα φυτά. Μπορούν, όμως, εκείνα να ακούσουν και να κατανοήσουν όσα, συχνά, τους λένε οι άνθρωποι και αν ναι, έχουν τον τρόπο να απαντήσουν;

Παλαιότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι ικανά να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στον ήχο, αν και η «ακοή» τους είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του ανθρώπου, ενώ «νιώθουν» δονήσεις με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Ο Ουμπερτο Καστιέλο, καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επιβεβαιώνει τις παραπάνω μελέτες, εξηγώντας ότι παρότι τα φυτά δεν είναι «ευφυή» με τη συμβατική έννοια, έχουν μία μη λεκτική επικοινωνία, χωρίς να διαθέτουν εγκέφαλο ή νευρικό σύστημα.

Μεταφέρει, δε, την εικόνα ενός δάσους που… μιλάει, λέγοντας: «Αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε τα χημικά σήματα σε λέξεις, θα ακούγαμε ένα πολύ φλύαρο δάσος».

Ο ειδικός διευθύνει εργαστήριο εξειδικευμένο στη μελέτη της συμπεριφοράς και την επικοινωνία των φυτών, καθώς και την ψυχολογία τους με τεχνικές, όπως εξηγεί ο ίδιος, «που μας επιτρέπουν να συσχετίζουμε διάφορα σήματα : τρισδιάστατη κίνηση, ηλεκτρικά δυναμικά και χημικά μόρια που εκπέμπουν».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ομιλία. Τι λένε; Επικοινωνούν μια κατάσταση άγχους, αναφέρει ο Καστιέλο, αν δεχθούν επίθεση από ένα παράσιτο, όταν χρειάζονται νερό ή όταν τα τρώει ένα ζώο. Τα φυτά δρουν συνεργατικά και αυτός ο τύπος επικοινωνίας είναι απαραίτητος για την ατομική και κοινοτική ζωή τους, συμπληρώνει.

Για παράδειγμα, το αναρριχώμενο φυτό του αρακά (Pisum sativum) δεν κινείται τυχαία, «αλλά προγραμματίζει την κίνησή του προς το στήριγμα. Ο τρόπος κράτησης είναι διαφορετικός ανάλογα με το είδος του στηρίγματος, όπως αλλάζουμε την κίνηση του χεριού μας ανάλογα με το αντικείμενο που πρέπει να πιάσουμε».

Επομένως, συνεχίζει ο Καστιέλο, αν η κίνηση ενός ανθρώπινου χεριού ή ενός ζωικού μέλους υποδηλώνει έναν ορισμένο βαθμό «νοημοσύνης», πρέπει να εφαρμόσουμε τα ίδια κριτήρια και στα φυτά.

Όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, η ομάδα του καθηγητή διεξάγει μελέτες αιχμής, ακόμα και για την ανάπτυξη θερμοκηπίων σε σεληνιακές βάσεις ή σχετικά με το βαθμό που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας των φυτών.

Αναφορικά, πάντως, με το Διάστημα, ο ειδικός τονίζει ότι «οι εξωγήινοι είναι ήδη ανάμεσά μας: είναι τα φυτά. Είναι ζωντανά, αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους, “μιλούν” και στέλνουν μηνύματα. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που τα βλέπουμε, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα αυτών των ζωντανών οργανισμών που αποτελούν το 90% της βιομάζας της Γης».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Εγώ & Εσύ, Μαζί!…Για Καλό Σκοπό!»: Εκδήλωση Στη Λάρισα

xristiana

Καιρός: Νεφώσεις και παγετός

xristiana

Στο Π. Φάληρο η Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής O.M.E.P. εν όψει του 74ου Συνεδρίου της Αθήνας

xristiana