News ΑΜΕΑΚεντρική

Τα πρώιμα σημάδια αυτισμού στα μωρά

23/4/2025

Αυτό θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές, σύμφωνα με τις οποίες ο αυτισμός συνήθως εντοπίζεται σε ηλικία 3 έως 5 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα βρέφη που στην ηλικία των 9 μηνών αναφέρθηκαν ως πιο νευρικά, είχαν δυσκολότερη προσαρμογή, μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην επίτευξη αναπτυξιακών ορόσημων, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια πρώιμου αυτισμού μέχρι τους 12 μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Stephen Sheinkopf, καθηγητής παιδιατρικής στο Κέντρο για τον Αυτισμό και τη Νευροανάπτυξη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Για τη μελέτη, οι γονείς 332 μωρών απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ιδιοσυγκρασία και την προσαρμοστικότητα των 9 μηνών παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν παρατηρήσει συμπεριφορές όπως συχνό κλάμα, ευερεθιστότητα, δυσκολία να ηρεμήσουν και δυσκολία προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα.

Όταν τα βρέφη έφτασαν στην ηλικία του 1 έτους, οι γονείς τους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου αυτισμού που αξιολογούσε τις επικοινωνιακές δεξιότητες, τις αισθητηριακές ευαισθησίες και τις συμπεριφορές που ήταν περιοριστικές ή επαναλαμβανόμενες.

Για παράδειγμα, η εξέταση μέτρησε αν τα βρέφη ανταποκρίνονταν στα ονόματά τους ή αν αντιδρούσαν σε δυνατούς θορύβους όπως οι ηλεκτρικές σκούπες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παρατηρήσεις των γονέων σχετικά με τις πρώιμες συμπεριφορές του βρέφους τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στον εντοπισμό σημείων αυτισμού και αναπτυξιακών καθυστερήσεων πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτά τα πρώιμα σημάδια θα οδηγήσουν σε επίσημη διάγνωση αυτισμού, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό βρεφών που μπορεί να επωφεληθούν από την έγκαιρη παρέμβαση και να βελτιώσουν την ικανότητα των παιδιάτρων να αξιολογούν την ανάπτυξη των βρεφών, δήλωσαν.

«Είτε πρόκειται να βοηθήσουμε τα βρέφη να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες πιο κοντά στα αναμενόμενα για την ηλικία τους επίπεδα είτε να αναπτύξουν πρώιμες κοινωνικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να ευδοκιμήσουν στο νηπιαγωγείο, θέλουμε όλα τα παιδιά να ευδοκιμήσουν», δήλωσε ο Sheinkopf.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι γονικές περιγραφές έχουν αποδειχθεί βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των βρεφών.

«Οι γονείς έχουν διαίσθηση. Είναι ειδικοί στα παιδιά τους και τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους τρόπους μέτρησης αυτών που παρατηρούν για τα παιδιά τους», δήλωσε ο Sheinkopf.

Οι γονείς έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτά τα ευρήματα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Erin Andres από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

«Οι γονείς συχνά μου λένε για συζητήσεις που κάνουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα μοτίβα κλάματος του βρέφους τους ή τη δυσκολία του να ηρεμήσει», δήλωσε η Andres. «Χαίρονται που βλέπουν ότι ερευνούμε αυτό το θέμα και ενδιαφέρονται πολύ για το ότι αυτά τα χαρακτηριστικά του βρέφους θα μετριούνται και νωρίτερα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatric Research.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Goal Στον Σεξισμό” Με Τη Βοήθεια Του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

xristiana

Ετήσια Παράσταση Παραδοσιακών Χορών στον Δήμο Γρεβενών

xristiana

Αυξημένος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ακόμη και σε νεότερη ηλικία για τους ανθρώπους με σοβαρές ψυχικές παθήσεις

xristiana