10/4/2025
Τα παραδοσιακά οικονομικά μοντέλα υποβαθμίζουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C ενδέχεται να μειώσει τον παγκόσμιο πλούτο ανά άτομο κατά 40% — σχεδόν τετραπλάσια απώλεια από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμη και μια συγκρατημένη άνοδος θερμοκρασίας κατά 2°C θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 16%, πολύ υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,4%. Μάλιστα, ακόμη κι αν οι χώρες επιτύχουν τους στόχους εκπομπών, η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 2,1°C.
Τα ολοκληρωμένα μοντέλα αξιολόγησης (IAMs), τα οποία χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό περιβαλλοντικών πολιτικών, αγνοούν συστηματικά τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ως αποτέλεσμα, πολλές κυβερνήσεις έχουν βασιστεί σε ανεπαρκείς εκτιμήσεις όταν καθορίζουν τις επενδύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Environmental Research Letters, ενσωμάτωσε τις συνέπειες των ακραίων καιρικών γεγονότων — όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες — στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο Δρ. Τίμοθι Νιλ, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι σε σενάριο 4°C υπερθέρμανσης, η οικονομική ζημιά είναι δραματικά μεγαλύτερη από ό,τι υπολόγιζαν παλαιότερα μοντέλα.
Η οικονομική αλληλεξάρτηση είναι κρίσιμη
Τα παλαιά μοντέλα, σύμφωνα με τον Νιλ, αδυνατούσαν να αποτυπώσουν το ντόμινο των συνεπειών από ένα πιο θερμό παγκόσμιο περιβάλλον. Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας ακραίων καιρικών γεγονότων μπορούν να έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ο καθηγητής Άντι Πίτμαν, επίσης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η μέση θερμοκρασία, αλλά τα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο μέσω της ενσωμάτωσης των επιπτώσεων αυτών των φαινομένων στα μοντέλα θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να αξιολογήσουν ρεαλιστικά την έκθεσή τους και να σχεδιάσουν ουσιαστικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών.
Αν και κάποιοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι περιοχές με ψυχρότερο κλίμα μπορεί να επωφεληθούν (π.χ. Καναδάς, Ρωσία), ο Νιλ επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τόσο αλληλένδετη μέσω του εμπορίου, ώστε όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες.
Έκθεση του Ινστιτούτου και της Σχολής Αναλογιστών (Institute and Faculty of Actuaries) σημείωσε πως οι προηγούμενες οικονομικές μελέτες αγνόησαν κρίσιμες παραμέτρους όπως: σημεία ανατροπής, μεταναστευτικές πιέσεις, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επιδείνωση της υγείας και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η ίδια έκθεση προειδοποιεί ότι τα καθησυχαστικά αλλά λανθασμένα αποτελέσματα των παλιών μοντέλων συντηρούν την ψευδαίσθηση ότι η κλιματική κρίση εξελίσσεται αργά και με ελεγχόμενο κόστος — ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί επείγουσα παγκόσμια απειλή που απαιτεί άμεση δράση.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com