18/4/2025
Ίσως έχεις παρατηρήσει πως η αλογοουρά σου είναι πιο λεπτή ή ότι φαίνεται περισσότερο το τριχωτό του κεφαλιού. Πριν, όμως, φανταστείς το χειρότερο, θυμήσου πως η απώλεια μαλλιών είναι απόλυτα φυσιολογική.
Κανονικά, χάνουμε περίπου 80 τρίχες τη μέρα, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.
Οι ορμόνες, η φαρμακευτική αγωγή και ακόμα και η εποχή του χρόνου μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των θυλάκων της τρίχας, κάνοντάς τους να παράγουν λεπτότερες τρίχες ή καθόλου.
Αν, όμως, βρίσκεις όλο και πιο συχνά μπερδεμένες τούφες μαλλιών στον νιπτήρα ή το ντους, πιθανότατα υπάρχει κάποια λογική εξήγηση.
Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την τριχόπτωση και να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και την υφή των μαλλιών σου.
Ο κύκλος ζωής των μαλλιών
Κάθε τρίχα περνά από τρεις φάσεις στον κύκλο της ζωής της:
- Αναγενής φάση (Anagen): η ενεργή φάση ανάπτυξης, διαρκεί 3–7 χρόνια.
- Καταγενής φάση (Catagen): μεταβατική φάση, όπου σταματά προσωρινά η ανάπτυξη.
- Τελογενής φάση (Telogen): φάση ξεκούρασης (~3 μήνες), κατά την οποία πέφτουν οι παλιές τρίχες και αντικαθίστανται από νέες.
Κύριοι τύποι τριχόπτωσης
- Κληρονομική τριχόπτωση (ανδρογενετική αλωπεκία):
Μπορεί να κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς και σχετίζεται με τις ορμόνες και την ευαισθησία του ατόμου σε αυτές. Οι θύλακες σταδιακά παράγουν όλο και πιο λεπτές και κοντές τρίχες, μέχρι που σταματούν τελείως. - Αντιδραστική τριχόπτωση (Telogen Effluvium):
Οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα – π.χ. απώλεια βάρους, κακή διατροφή, ασθένεια ή άγχος. Το σώμα, όταν του λείπουν θρεπτικά συστατικά, “κόβει” από ό,τι δεν είναι απαραίτητο, όπως τα μαλλιά.
12 αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες (και τι να κάνεις)
1. Άγχος
Το χρόνιο στρες επηρεάζει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και οδηγεί σε μαζική πτώση. Επίσης αυξάνει τα ανδρογόνα, που επιδεινώνουν την τριχόπτωση. Τα καλά νέα: αν δεν υπάρχει άλλη παθολογία, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν σε 3–4 μήνες μετά τη λήξη του στρες.
2. Traction alopecia (Αλωπεκία από έντονο τράβηγμα)
Σφιχτά χτενίσματα, σφιχτές κοτσίδες ή πολύ σφιχτές αλογοουρές προκαλούν σπάσιμο των τριχών. Αν δεν υπάρχει μείωση πυκνότητας στο τριχωτό αλλά βλέπεις σπασίματα, αυτή είναι η πιθανότερη αιτία.
3. Έλλειψη σιδήρου
Συχνή σε γυναίκες με βαριές περιόδους ή χορτοφάγους. Η χαμηλή φερριτίνη οδηγεί σε πιο σύντομη αναγενή φάση, άρα λιγότερο και πιο κοντό μαλλί.
4. Τριχόπτωση από Ozempic
Δεν είναι άμεση παρενέργεια, αλλά η απότομη απώλεια βάρους και η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να “αγχώσουν” τους θύλακες και να προκαλέσουν πτώση.
5. Παραμέληση του τριχωτού
Η ανισορροπία στο τριχωτό (από στρες, ορμόνες, περιβαλλοντική ρύπανση) μπορεί να εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη.
6. Πολύ ξηρό σαμπουάν
Η υπερβολική χρήση dry shampoo δημιουργεί “λάσπη” από λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα που φράσσει τους θύλακες. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και τριχόπτωση. Πλύνε τα μαλλιά σου κάθε 2 μέρες για καλύτερα αποτελέσματα.
7. Έλλειψη βιταμίνης D
Το 90% της βιταμίνης D το προσλαμβάνουμε από τον ήλιο. Η έλλειψή της εμποδίζει την ανάπτυξη και προκαλεί πρόωρη πτώση. Τα συμπληρώματα D3 είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλέστερα.
8. Ορμόνες
Τα οιστρογόνα βοηθούν τα μαλλιά να μείνουν περισσότερο στην αναγενή φάση. Τα ανδρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση. Αν αλλάζεις αντισυλληπτικά, συζήτησε με τον γιατρό σου την επίδρασή τους στα μαλλιά σου.
9. Μετά την εγκυμοσύνη
Κατά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα οιστρογόνων ανεβαίνουν και τα μαλλιά είναι πιο πλούσια. Μετά τη γέννα, τα επίπεδα πέφτουν και περίπου το 50% των γυναικών βιώνει “postpartum” τριχόπτωση, που διαρκεί 3 μήνες.
10. Αλλαγή εποχής
Παρατηρείται πιο έντονη τριχόπτωση την άνοιξη και το φθινόπωρο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση, αλλά πιθανόν φταίνε οι αλλαγές στη διατροφή ή τα επίπεδα ορμονών.
11. Κάπνισμα
Οι καπνιστές έχουν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τα μαλλιά τους. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή αίματος στους θύλακες και επιταχύνει τη γήρανση.
12. Φάρμακα
Περίπου το 12% των περιπτώσεων τριχόπτωσης συνδέεται με φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για πίεση, ακμή). Αν δεις αλλαγές μετά την έναρξη νέου φαρμάκου, μίλα με τον γιατρό σου.
Πηγή: https://www.womenonly.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com